Nagyvilág

2010.11.29. 18:43

Obama befagyasztaná a kormányzati béreket

<p>Az amerikai elnök azt javasolta hétfőn, hogy fagyasszák be a kormányzati dolgozók bérét.</p>

Barack Obama azért tartja ezt szükségesnek, meg az Egyesült Államok rekordmennyiségű hiányt halmozott fel. A tervek szerint az elkövetkező két évben nem változnának a bérek. Ezzel pedig csak a 2011-es pénzügyi évben (amely jövő év szeptember 30-án ér véget) öt milliárd dollárt lehetne megtakarítani. A javaslatot még a szenátusnak is jóvá kell hagynia.

A Fehér Ház közleménye szerint szó sincs arról, hogy a bérbefagyasztás "bármiféle büntetés lenne, vagy, hogy ne becsülnék meg a szövetségi alkalmazottak munkáját." A dokumentum kiemeli, hogy ez csupán egy lépés a sok közül, amellyel stabil pénzügyi helyzetet lehet elérni. "Ez pedig mindenkitől áldozatot követel"- áll az írásban. A lépések minden szövetségi alkalmazottat érintenek, igaz, az afganisztáni és iraki háborúban résztvevőket nem.

A félidős választásokon jól szereplő konzervatív republikánusok azt követelik, hogy a kormány faragja le kiadásait. Az ellenzék azt szeretné, ha 10 százalékkal csökkennének a szövetségi alkalmazottak bére, emellett pedig leépítenének is. Az elbocsátások mértékéről azonban pontos számot még nem tudni. Obama a bérbefagyasztásról egy nappal azelőtt hozta nyilvánosságra terveit, hogy a republikánusokkal leülne tárgyalni.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik