Nagyvilág

2010.12.22. 13:46

Forma-1-es pályát épít Ukrajna

<p>Forma-1-es autóversenyek megrendezésére is alkalmas lesz az a nemzetközi színvonalú pálya, amely Kijev közelében épül meg az elkövetkezendő években - jelentette be szerdán Borisz Kolesznyikov ukrán kormányfőhelyettes. A projektnek már befektetője is akadt, bár kiléte egyelőre nem nyilvános.</p>

Az ukrán miniszterelnök infrastruktúrával foglalkozó helyettese - aki ebben a minőségében az 2012-es labdarúgó EB előkészületeinek felelőse is - elmondta, hogy senki előtt nem titok: egy Forma-1-es pálya megépítése minimum 200 millió dollárba kerül, ám ennek előteremtése a kisebb gond, mivel a megfelelő infrastruktúra megteremtése sokkal keményebb feladat. Kolesznyikov hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a nemzetközi szövetség támogatását és bizalmát kell megszerezni. "Egy ilyen terv megvalósítása nem kisebb feladat, mint egy EB vagy egy olimpia megrendezése. S ez esetben még arra is szükség van, hogy befogadják Ukrajnát ebbe a klubba" - közölte a kormányfőhelyettes.

Az 5,2 kilométer hosszúságú ukrán ring Kijev megye két járásának határában fog megépülni, mondta a megye közigazgatási elnöke. Anatolij Priszjazsnyuk azt is elmondta, hogy már a 100 hektáros földterületet is kijelölték. Szerinte pályán kívül a területen létesítendő szállodák, szórakoztató intézmények és vidámparkok várható összköltsége 1 milliárd dollár körül fog alakulni. Tudomása szerint már a tervdokumentációk is elkészültek, amelyeket egyeztettek azokkal a dán szakemberekkel, akik például az Abu Dhabi-i és a szingapúri pályák építésében is közreműködtek. Priszjazsnyuk úgy gondolja, hogy a projekt kivitelezése két esztendő alatt megoldható.

Az UNIAN hírügynökség érdekességként említi, hogy a létesítendő ukrán Forma-1-es pálya Viktor Janukovics elnök mezsigorjei rezidenciájának közvetlen közelében fog elterülni.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!