Nagyvilág

2010.12.09. 13:42

Újra megnyitották a Panama-csatornát

<p>Ismét megnyitották csütörtökön a hajóforgalom előtt a Panama-csatornát, amelyet a heves esőzések okozta áradások miatt kellett lezárni ideiglenesen.</p>

A kulcsfontosságú hajózási útvonal 17 órán át volt zárva, ami a harmadik alkalom volt a 96 éve elkészült csatorna történetében, hogy teljes hosszában felfüggesztették a közlekedést. Latin-Amerikában az elmúlt évtizedek leghevesebb esőzései tapasztalhatóak. A Csendes-óceánt és az Atlanti-óceánt összekötő csatornához tartozó Gatun és Alhajuela tavakban a heves esőzések miatt történelmi szintre emelkedett a vízszint. Ezért szerdán ideiglenesen lezárták a Panama-csatornát, hogy a zsilipek megnyitásával biztonságosan leengedhessék az egyik tó vizét.

A csatorna a legutóbb teljes hosszában 1989-ben volt lezárva, a Panama elleni amerikai invázió idején. Előtte pedig 1915 végén zárták le több hónapra, akkor földcsuszamlások miatt. A tíz éven át épített, és végül 1914-ben átadott csatornán a nemzetközi kereskedelem öt százaléka halad át minden évben. Naponta nagyjából negyven hajó teszi meg a nyolcvan kilométeres utat. A Panama-csatorna ellenőrzését az Egyesült Államok 11 éve adta át a közép-amerikai országnak.

A fontos hajózási útvonalat tavaly kezdték el kibővíteni, hogy azok a hatalmas mai hajók is át tudjanak rajta haladni, amelyek már nem férnek el a csatornán. Az 5,2 milliárd dolláros beruházással várhatóan 2014-ben, a csatorna átadásának századik évfordulóján végeznek.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!