Nagyvilág

2011.01.01. 14:46

Felrobbantották a Sztálin-szobrot Ukrajnában

<p>Szombatra virradó éjjel felrobbantották Joszif Sztálin szobrát a dél-kelet ukrajnai Zaporizzsjában. A helyi kommunista párt szerint terrorcselekmény történt az alig fél éve felállított szobor ellen.</p>

"Egy bűnöző betört a Kommunista Párt székházának területére, robbanóanyagot helyezett el, ami néhány perccel később felrobbant" - áll a párt szombati közleményében. A zaporizzsjai mellszobrot hosszas viták után májusban állították fel az épület bejáratánál. Sztálin szobra megsemmisült, és a mögötte lévő épületben is súlyos károk keletkeztek a párt szerint, amely hozzátette az is, hogy a robbanásban senki sem sérült meg. A 2010 utolsó óráiban végrehajtott támadást terrorcselekménynek tartják az ukrán kommunisták, akik szélsőjobboldali erőket sejtenek a háttérben.

A Sztálin szobrot már a múlt héten megrongálták. A támadást a Szigony nevű nacionalista szervezet vállalta magára, amely "az ukrán nép hóhérának", és "nemzetközi terroristának" nevezte az egykori szovjet vezetőt. Ezután fehér lepellel terítették le az alkotást, hogy ne lehessen látni a benne keletkezett károkat. Most viszont már nincs mit letakarni, csak a talapzat maradt meg Sztálin szobrából.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!