Nagyvilág

2011.01.21. 19:53

Összecsapások a holland egyetemisták tüntetésén

<p>Több ezer holland egyetemista és egyetemi oktató vonult utcára pénteken Hágában, hogy az oktatást érintő kormányzati kiadáscsökkentések ellen tiltakozzanak. A holland hatóságok 25 embert tartóztattak le, miután a hallgatók több csoportja is összecsapott a rendőrökkel, tojásokkal és üvegekkel dobálva meg őket.</p>

A rendőrség közlése szerint 15 ezer, míg a szervezők szerint 20 ezer ember vett részt a Hága központjához közeli parkban tartott demonstráción. A demonstrációt követően több tucatnyi tüntető tojásokkal, üvegekkel és tűzijátékokkal kezdte el dobálni a rendőröket - közölte az AFP francia hírügynökséggel a holland rendőrség szóvivője.

A hatóságoknak rohamrendőröket és lovas rendőröket kellett bevetniük a rend helyreállítására - mondta el a szóvivő. Az összecsapások nagyjából két órán át tartottak. A rendőrségi szóvivő közlése szerint senki sem sérült meg. 25 embert tartóztattak le vandalizmus és rendbontás miatt.

A tüntetők a kormány egyetemeket érintő költségcsökkentési terve ellen tiltakoztak. A kormány 320 millió eurós megtakarítást remél attól, hogy háromezer eurós éves tandíj megfizetésére kötelezik azokat a hallgatókat, akik nem fejezik be időben felsőoktatási tanulmányaikat. Ezen felül az oktatási intézményeknek adott kormányzati támogatást évi hatezer euróval csökkentik mindegyik olyan diák után, akinek egy évvel több kell tanulmányai befejezéséhez. A hallgatókat képviselő szövetség közlése szerint ez a terv nagyjából hetvenezer hallgatót érint, a diáktársadalom több mint tíz százalékát.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!