Nagyvilág

2011.01.08. 14:42

Több halott és sebesültek százai az algériai zavargásokban

<p>Eddig két ember halt erőszakos halált, és legkevesebb 400 megsebesült a negyedik napja tartó algériai zavargásokban - közölte szombaton az észak-afrikai ország belügyminisztere. Dahou Ould Kablia állítása szerint a sebesültek többsége rendőr.</p>

A belügyminiszter szerint legalább 300 rendőr sérült meg eddig a zavargásokban, amelyek az élelmiszerárak drasztikus emelkedése és a magas munkanélküliség miatt kezdődtek. A miniszter közlése szerint a halálos áldozatok egyikét agyonlőtték az ország délkeleti részén, a másik pedig fejsérülései miatt vesztette életét a főváros nyugati részén. Azt nem mondta meg, mi okozta a fejsérüléseket. A belügyminiszter bejelentése szerint azért sebesült meg ilyen sok rendőr, és ennyire kevés civil, mert utasította a rendfenntartókat az önmérsékletre.

A zavargások szerdán este kezdődtek a fővárosban, ahol a boltok csütörtök reggel már ki sem nyitottak, miután több üzletet és járművet felgyújtottak a tüntető fiatalok. Állítólag a szerda esti demonstrációk idején egy rendőrőrsre is rátámadtak a fiatalok.

Országutakat zártak el a tüntetők

Csütörtökön más városokra is átterjedtek a zavargások. Több település környékén is fontos országutakat zártak el a tüntetők, égő gumikból emelt úttorlaszokkal. Algériában 20-30 százalékkal emelkedtek az árak az elmúlt napokban, köztük az alapélelmiszereké. A zavargó fiatalok az egyik városban feltörtek egy raktárépületet, ahonnan zsákszám vitték a lisztet, amelynek az ára szintén durván emelkedett.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) adatai szerint Algéria lakosságának 75 százaléka harminc évesnél fiatalabb, és a fiatalok 20 százalékának nincsen munkája.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!