Nagyvilág

2011.01.08. 06:37

Turbánosok raboltak el két franciát Afrikában

<p>Elraboltak két francia állampolgárt péntek este Niger fővárosában. A szemtanúk szerint arabul beszélő turbánosok hurcolták ismeretlen helyre őket. A korábban elrabolt öt francia az al-Kaida észak-afrikai (AQIM) szárnyának fogságában van.</p>

A szemtanúk szerint két fegyveres hatolt be a Niameyben lévő Le Toulousain étterembe péntek este. "A franciák megpróbáltak ellenállni, de végül betuszkolták őket egy kocsiba, és elhajtottak velük" - mondta az egyik alkalmazott az AFP hírügynökségnek. Az emberrablók állítólag arabul beszéltek, és turbánt viseltek - egyikük menekülés közben elhagyta fejfedőjét. A helyiek szerint a benini rendszámú autó, amivel elvitték a franciákat, már órák óta az étterem közelében várakozott. A nigeri biztonsági erők megerősítették az emberrablásról szóló hírt, és közölték, hogy elindultak a fegyveresek és túszaik kézrekerítésére.

Oszama bin Ladennel kell tárgyalniuk

Egyelőre nem tudni, hogy kik rabolták el a franciákat. Szeptemberben ugyancsak Nigerből hurcoltak el öt franciát, valamint egy togói és egy madagaszkári állampolgárt, akiket az al-Kaida észak-afrikai csoportja tart fogva Maliban. Az AQIM vezetője, Abdelmalek Drukdel novemberben az al-Dzsazíra tévén keresztül azt üzente Párizsnak, hogy a franciáknak közveltenül Oszama bin Ladennel kell tárgyalniuk szabadonengedésükről.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!