Nagyvilág

2011.02.14. 15:28

A híres orosz balerina szerint a Kreml betiltotta két tévéműsorát

<p>Azzal vádolta hétfőn az egyik legismertebb orosz balerina a Kremlt, hogy betiltottak két vele készült beszélgetős tévéműsort, mert rokonszenvezik a börtönben lévő egykori olajmágnással, Mihail Hodorkovszkijjal, és mert ki akar lépni az országot kormányzó pártból.</p>

Anasztázia Volocskova szerint a Kreml "főideológusa, Vlagyiszláv Szurkov utasította a tévéket a múlt pénteken, hogy ne adják le a két műsort, mert azok szerinte tele vannak illetlen szavakkal". "Az igazgatóm mondta el, hogy Szurkov személyesen szólt le"- írta a Bolsoj volt balerinája blogjában. Az egyik beszélgetős műsor az állami Egyes Csatornán, a másik az NTV-ben ment volna le. Volocskova szerint mindkétszer a Kreml avatkozott közbe.

A balerina az AFP-nek azt mondta telefonon, hogy szerinte az Egységes Oroszország Párt bosszújáról van szó. Volocskova 2003-ban lépett be a pártba."Amikor csatlakoztam hozzájuk, nem gondoltam, hogy valaha azt fogom érezni, tagja vagyok egy bandának, amit ha elhagyok, akkor bosszút állnak"- mondta a balerina a francia hírügynökségnek.

A Szabadság Rádiónak adott február eleji interjújában Volocskova trágár szóval illette az Oroszországot kormányzó pártot. Azt állította: kényszerítették rá, hogy aláírjon egy levelet, amely szerint a párt támogatja Hodorkovszkij elítélését. A balerina úgy fogalmazott:"ez a párt hazug, és becsapott engem".

Szurkovnak jobb dolga is van

Az NTV szóvivője hétfőn azt mondta, nem kívánják kommentálni a beszélgetős műsorral kapcsolatos döntést. Az Egyes Csatorna még nem adott ki közleményt. A Kommerszant nevű orosz napilap szerint az Egyes Csatorna azért vette le a műsort, mert" az nem felel meg az etikai követelményeknek". Az Egységes Oroszország párt választmányának egyik tagja, Alejszej Csesznyakov azt mondta:"Szurkovnak jobb dolga is van, mint Volocskovára pazarolnia az idejét.

Volocskova szerint egyik beszélgetésben sem hangzott el politikai kijelentés. A két műsort azonban láthatták a nézők, legalábbis az orosz Távol-Keletnek sugárzott adásban, de Oroszország nyugati részén már nem, akkor már kikerült a programból. Ennek ellenére valaki feltette a YouTube-ra.

A balerina 2003-ban is egy botrányos ügy főszereplője volt. Akkor országos felháborodást keltett, hogy elbocsátották a moszkvai Nagy Színháztól. Azért kellett távoznia, mert a színház vezetése túl magasnak és túl testesnek találta.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!