Nagyvilág

2011.02.19. 10:41

Bahrein: nincs párbeszéd a tüntetők és a koronaherceg között

<p>Bahrein - A bahreini kormányellenes tiltakozásokat vezető legnagyobb siíta ellenzéki csoportosulás csak akkor hajlandó párbeszédre a trónörökös koronaherceggel, ha lemond a kormány és kivonják a hadsereget a főváros, Manama utcáiról.</p>

Az Iszlám Nemzeti Egyetértés Szövesége nevű blokk parlamenti vezetője, Abdul Dzsalil Kalil Ibrahim azt mondta, hogy amit most történik, az nem a párbeszéd, hanem az erőszak nyelvén szól. Az ország vezetőinek tárgyalásajánlata az ellenzék szerint nem lehet komoly, s vezetőjük felszólította a hatóságokat, hogy tegyenek komoly és őszinte lépéseket a tüntetők követeléseinek teljesítéséért.

A kormányellenes demonstrációkon pénteken 95 ember sérült meg, a helyi ellenzék szerint hárman közülük a klinikai halál állapotában vannak. Barack Obama amerikai elnök elítélte az erőszakot, amikor telefonon beszélt a térségben Washington fontos szövetségesének számító Hamad bin Issa al-Khalifa királlyal. Tiltakozott a Perzsa-öbölbeli királyságban történtek miatt a legnépesebb siíta ország, Irán is, külügyminisztériuma önmérsékletre szólította Bahrein vezetőit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!