Nagyvilág

2011.02.14. 17:53

Már 32-en vesztették el szlovák állampolgárságukat, de még mindig csak egy magyar

<p>Harminckét ember vesztette el szlovák állampolgárságát, amióta Robert Fico kormánya az Orbán-kormány állampolgársági törvényére reagálva elfogadta a szlovák ellentörvényt. Ezt Alena Koišová, a Szlovák Belügyminisztérium kommunikációs osztályának illetékese közölte hétfőn.</p>

Közülük a legtöbben német állampolgárságot szereztek, összesen tizenketten, osztrák állampolgárságot pedig tízen. Öten cseh, ketten brit állampolgárrá váltak, egy-egy személy pedig a megszerzett magyar, olasz és holland állampolgársága miatt vesztette el a szlovákot. Összesen kilenc férfiról és 23 nőről van szó.

A Fico-kormány által jóváhagyott állampolgársági törvény 2010. július 17-én lépett hatályba. A törvény értelmében, aki más ország állampolgárává válik, azt köteles bejelenteni az illetékes körzeti hivatalnál. Amennyiben ezt nem teszi meg, 3 319 eurós pénzbüntetésre is ítélhető. Aki elveszti szlovák állampolgárságát, annak személyi igazolványa és útlevele érvényét veszti, és köteles leadni.

Nem veszti el szlovák állampolgárságát az, aki egy idegen ország állampolgárságát alanyi jogon szerezte, például házassággal vagy születéssel.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!