Nagyvilág

2011.03.24. 11:45

A felére csökkentenék a tantárgyakat az ukrán iskolákban

<p>Abszurd, hogy a középiskolák felsőbb osztályaiban 11–18 tantárgy oktatása kötelező, sőt, a líceumokban és gimnáziumokban ez két-hárommal még több – közölte az ukrán oktatási miniszter.</p>

Az európai normáknak megfelelően a tantárgyak számát tíz alá  kell csökkenteni a 10-11. osztályosok részére, húzta alá  Dmitro Tabacsnik. Ezt az eljárást vezeti be szeptember 1-jétől Oroszország is ahol a jövő tanévtől nyolc-kilencre korlátozzák az érettségizők által tanulandó tárgyak számát.

Elősegítené a szakosodást

A szaktárca vezetője szerint ez az elképzelés Ukrajnában is nagyban elősegítené a szakosodást is, hiszen így a humán orientáltságú tanulónak nem kell fölöslegesen a fizikával vagy a matematikával tölteni az időt, és a reál beállítottságú tanulók sem kínlódnak majd a történelmi évszámok magolásával.

A miniszter szerint a reform előmozdítja az iskolák szakosodását, és ezáltal a felsőoktatás struktúrája is jelentősen átalakulhat – írja a Kárpáti Igaz Szó.

- Palkó István, Ukrajna/Kárpátalja -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!