Nagyvilág

2011.04.23. 08:15

Húsvéti terrorkészültség Észak-Írországban

<p>Észak-Írország - Riadókészültséget rendelt el az északír rendőrség, miután információkat kaptak arról, hogy terrorcsoportok a húsvéti ünnepek idején készülnek támadásokra.</p>

A hatóságok különleges óvatosságra szólították fel Észak-Írország lakóit az ünnepek alatt. Három héttel ezelőtt egy fiatal rendőrtiszt halt meg egy robbantásban, április 7-én pedig a Belfastot Dublinnal összekötő út egyik aluljárójában találtak egy bombákkal megrakott autót.

A hatóságok attól tartanak, hogy a békefolyamatot ellenző, az Írországhoz csatlakozásért küzdő szélsőséges republikánusok a május 5-ei tartományi választások és II. Erzsébet brit királynő május 17-től 20-ig tartó írországi látogatása miatt fokozzák tevékenységüket. Az északír rendőrség szóvivője szerint elsősorban rendőrökre támadhatnak, de az ilyen akciók a lakosság életét is veszélyeztethetik.

A riadókészültséget nagypénteken rendelték el, tizenhárom évvel azután, hogy az angol és az ír kormány képviselői Belfastban aláírták az északír pártok többsége által támogatott nagypénteki egyezményt, amivel nagyjából véget értek a több évtizede tartó véres szeparatista terrorakciók.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!