Nagyvilág

2011.04.30. 17:38

Meghalt Aposztolosz Sandasz, a görög ellenállás hőse

<p>Meghalt szombaton Aposztolosz Szandasz, a második világháborús görög ellenállás hőse, aki társával együtt 1941 májusában levette az Akropoliszra kitűzött horogkeresztes náci lobogót - jelentette az ANA görög hírügynökség. Tettüket a nácikkal szembeszálló ellenállás szimbolikus kezdetének tartják. Szandasz 89 évesen, egy athéni kórházban halt meg.</p>

Szandasz 19 éves joghallgató volt, amikor barátjával, Manilosz Glezosszal együtt 1941 május harmincadikán,az éj leple alatt letépte a Görögországot megszálló náci Németország horogkeresztes zászlóját az athéni Akropoliszról, és kitűzte arra a görög lobogót. A náci zászlót alig több mint egy hónappal korábban, április 27-én tűzték ki a görög főváros látképét meghatározó Akropoliszra.

Az eset után a megszálló náci erők távollétükben halálbüntetéssel sújtották Szandaszt és Glezoszt, akik tettüket követően azonnal a náciellenes ellenállás hősei lettek. A horogkeresztes zászló leszedését azóta a görög ellenállás szimbolikus kezdetének tartják.

Szandasz csatlakozott a görög ellenálláshoz és több csatában is részt vett a görög hegyek között a német és olasz hadsereg ellen. A második világháborút követően, baloldali nézetei miatt száműzetésre ítélték, ahonnan megszökve előbb Olaszországba, majd végül Kanadába utazott, ahol politikai menedékjogot kapott.

A görög ellenállás hőse végül 1963-ban tért haza Görögországba, ahol visszavonultan töltötte életét.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!