Nagyvilág

2011.06.15. 20:57

Alkotmányellenes az állami szektor létszámleépítéséről rendelkező lengyel törvény

<p>Varsó (MTI) - A lengyel alkotmánybíróság szerint alkotmányellenes az a törvény, amely az összes állami hatóságot - a rendőrség, a tűzoltóság, a határőrség és az államügyészség kivételével - 10 százalékos létszámleépítésre kötelezte - jelentette szerdán a lengyel sajtó.</p>

Az ítélethez fűzött magyarázatukban a lengyel alkotmánybírák egyebek között azzal érveltek, hogy a törvény nem határoz meg egyértelmű kritériumokat az elbocsátásokra vonatkozóan.

Ez volt az első olyan törvény, amelynek aláírását a 2010 augusztusa óta hivatalban lévő Bronislaw Komorowski elnök megtagadta, és a parlament által elfogadott jogszabályt az alkotmánybíróság elé utalta. Megválasztása előtt az államfő maga is a kormányzó Polgári Platform (PO) tagja volt.

Az ellenzék képviselői elégedetten nyilatkoztak a döntésről, a kormány illetékesei viszont azt mondták, hogy az ítélet ellenére is csökkenteni fogják az állami alkalmazottak számát. "Ez most kissé nehezebb lesz, de változatlanul célunk a bürokrácia leépítése" - mondta Donald Tusk miniszterelnök újságíróknak nyilatkozva.

A Rzeczpospolita című lap értesülései szerint szeptemberig a külügyminisztérium 100 munkatársának mondanak fel, a társadalombiztosítási hivatalból (ZUS) még több dolgozót küldenek el: például mindenkit elbocsátanak, akit korengedményes nyugdíjba lehet küldeni.

A PO a 2007-es választások előtt karcsúbb és hatékonyabb államot ígért. A külön erre a célra életre hívott "Barátságos Állam" elnevezésű parlamenti bizottság tevékenységének eredményeként azonban - egyöntetű vélemény szerint - semmilyen érdemi javulás nem következett be. Éppen ellenkezőleg, tovább emelkedett az állami alkalmazottak száma: csupán az elmúlt évben 12 ezer fővel nőtt, és elérte a 440 ezret. Egyes megfigyelők szerint ezért a most elutasított törvény is "felelős": az előrelátó vezetők több alkalmazottat vettek fel, hogy a 10 százalékos létszámleépítés ne okozzon számukra túl nagy fejfájást.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!