Nagyvilág

2011.06.03. 12:22

Ukrán lap a magyar visszahonosításról

<p>Ukrajnában továbbra is nagy az érdeklődés a magyar útlevelek iránt – írja csütörtöki cikkében a Szevodnya.</p>

Az ukrán lap úgy tudja, hogy a 150 ezres kárpátaljai magyarság közel fele már benyújtotta a magyar állampolgárság megszerzéséhez szükséges okmányokat.

Egy kárpátaljai hölgyre hivatkozva azt írja a lap, hogy a magyar külképviseleteken már az év végéig betelt a kérelmezők sora. Éva asszony még februárban kért időpontot, amelyet szeptemberre jegyeztek elő a számára. A Szevodnya cikkírója közli, hogy beszélgetőpartnere és más kárpátaljaiak szerint is a visszahonosítandók elsősorban a schengeni térségbe való beutazásuk könnyebbé tétele érdekében igényli a magyar állampolgárságot, s majd ezt követően a magyar útlevelet. Ez utóbbi birtokában ugyanis bárhová eljuthatnak Európában, ahol munkát vállalhatnak, továbbtanulhatnak.

 

Az ukrán alkotmány tiltja, de nem bünteti

 

A lap kiemeli, hogy pillanatnyilag nem lehet pontos adatokat tudni a magyar állampolgárságot szerzett ukrán állampolgárok számáról, amit a diplomaták szigorú titokként kezelnek. Nem szívesen nyilatkoznak azok sem, akik már letették az állampolgársági esküt. Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke szerint ezt az ukrán titkosszolgálatok részéről megnyilvánult repressziókkal magyarázza. Nemrég ugyanis az Ukrán Biztonsági Szolgálat – úgymond – „elbeszélgetett” néhány olyan kárpátaljai ukrán állampolgárral, akik már megkapták a magyar állampolgárságról szóló okmányt, és több esetben fenyegetésekkel csikarták ki tőlük a beismerő nyilatkozatot.

A cikkíró végezetül rámutat, hogy Ukrajna Alkotmánya tiltja ugyan a kettős állampolgárságot, semmilyen hatályos törvény nem bünteti azokat, akik az ukrán mellett egy másik állam polgáraivá is válnak.

- Palkó István, Ukrajna/Kárpátalja -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!