Nagyvilág

2011.09.22. 20:34

Sértheti a magyar agrárérdekeket az EU és Ukrajna közti szabadkereskedelem - EP-képviselő

Brüsszel (MTI) - Sértheti az európai és magyar gazdák érdekeit az Európai Unió és Ukrajna között tervezett szabadkereskedelmi megállapodás Glattfelder Béla (Fidesz) európai parlamenti képviselő szerint.

Brüsszel (MTI) - Sértheti az európai és magyar gazdák érdekeit az Európai Unió és Ukrajna között tervezett szabadkereskedelmi megállapodás Glattfelder Béla (Fidesz) európai parlamenti képviselő szerint.A témáról az EP nemzetközi kereskedelmi bizottságának csütörtöki brüsszeli ülésén esett szó - derül ki a képviselő ezt követően kiadott közleményéből.

Glattfelder Béla úgy vélte, a készülő megállapodás különösen a gabona, cukor és állattenyésztési ágazatokat érintheti kedvezőtlenül. Ukrajnában a termelési költségek jóval alacsonyabbak, és az ottani gazdáknak nem kell megfelelniük a szigorú és költségnövelő európai környezetvédelmi, állatjóléti és élelmiszerbiztonsági szabályoknak.

Az európai piacok megnyitása az ukrán export előtt kiszámíthatatlanabb piaci környezethez, szélsőségesebb áringadozásokhoz vezethet - áll a közleményben. A képviselő szerint a magyar mezőgazdaság a földrajzi közelség okán különösen sokat veszíthet a liberalizálással.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!