Nagyvilág

2011.09.10. 11:47

Szeptember 11. - Gerhard Schröder a "korlátlan szolidaritásról"

Berlin, 2011. szeptember 10., szombat (MTI) - Az Egyesült Államokkal való "korlátlan szolidaritást" emelte ki a tíz évvel ezelőtti New York-i és washingtoni terrortámadásokra visszaemlékezve Gerhard Schröder akkori német kancellár.

Berlin, 2011. szeptember 10., szombat (MTI) - Az Egyesült Államokkal való "korlátlan szolidaritást" emelte ki a tíz évvel ezelőtti New York-i és washingtoni terrortámadásokra visszaemlékezve Gerhard Schröder akkori német kancellár.

    A volt kancellár - aki annak idején egy szociáldemokrata-zöld kormány élén állt - a Die Welt című lap szombati számában megjelent interjújában felidézte: George Bush elnököt közvetlenül a terrortámadások után biztosította arról, hogy a német nép az Egyesült Államok mellett áll. 

    Schröder visszaemlékezett arra, hogy üzenetében "korlátlan szolidaritást" említett. Mindezzel arra kívánt utalni, hogy Németország katonai lépésekkel is számol, és - amennyiben a jogi feltételek adottak - kész részt venni ezekben az intézkedésekben - mondta el a volt kancellár, hozzátéve: kormánya jelezni akarta, hogy országa a NATO alapokmányának megfelelően és az ENSZ Biztonsági Tanácsának döntése esetén kész közreműködni egy afganisztáni katonai intervencióban.

    Gerhard Schröder szerint a Bundestagban és a sajtóban is nagy vita folyt arról, hogy ez milyen formában történjék. Felmerült a Németországban lévő amerikai taktikai atomfegyverek esetleges bevetése is, ehhez azonban kormánya soha nem adta volna beleegyezését - emlékezett vissza az egykori kancellár.

    Az Egyesült Államok 2001 októberében indította meg az Afganisztán elleni háborút, Schröder pedig november 8-án kérte a kormányt, illetve a parlamentet a német katonák részvételének engedélyezésére. A volt kancellár szerint a szolidaritás szükségességében teljes volt az egyetértés az akkori kormánypártok és az ellenzék között, a részvétel formáit illetően azonban - még a kormánypárti padsorokban is - erős nézeteltérések voltak. Gerhard Schröder ennek nyomán határozta el, hogy a katonai közreműködés kérdését egyben bizalmi szavazássá változtatja. "Ha a kormánykoalíció nem állt volna ki nagy többségben a részvétel mögött, új választásokra került volna sor" - mondta Schröder.

    Az egykori kancellár kijelentette: nem értett egyet védelmi minisztere, az ugyancsak szociáldemokrata Peter Struck azon, a közreműködést magyarázni igyekvő kijelentésével, amely szerint Németország szabadságát a Hindukusnál kell megvédeni. Schröder szerint a német részvételnek csakis egy indoka volt, mégpedig a szövetségesi szolidaritás. 

    Ez a szolidaritás - tűnt ki a volt kancellár visszaemlékezéseiből - azonban Irakra már egyáltalán nem terjedt ki. Hamar bebizonyosodott, hogy nem felelnek meg a valóságnak azok az állítások, amelyek szerint az al-Kaida Irakban is aktív - mondta Gerhard Schröder, utalva arra: hamis információ volt az is, hogy az országban tömegpusztító fegyverek vannak. Ezt követően hangzott el az a "híressé" vált kijelentése, amely szerint "Németország kalandokban soha nem vesz részt".

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!