Nagyvilág

2011.12.15. 15:58

1000 euró értékű árucikk vámmentesen Ukrajnába

Számottevő változások várhatók a nemzetközi utas- és áruforgalomban a január 1-jétől hatályba lépő az új ukrán vámkódex révén – jelentette be a Csapi Vámhivatal parancsnoka az ungvári magyar főkonzulátus közreműködésével szervezett sajtótájékoztatón.

Számottevő változások várhatók a nemzetközi utas- és áruforgalomban a január 1-jétől hatályba lépő az új ukrán vámkódex révén – jelentette be a Csapi Vámhivatal parancsnoka az ungvári magyar főkonzulátus közreműködésével szervezett sajtótájékoztatón.A 2012. január 1-jétől hatályba lépő ukrán vámtörvénykönyv értelmében az új esztendő első napjától minden utazó naponta az eddigi 200 helyett 1000 Euró értékű, ám legfeljebb 50 kilogramm súlyú árut vihet be személyes poggyászként Ukrajnába vámmentesen. Ezenkívül az 1000 és 10 000 Euró közötti értékű áruért fizetendő vám mértékét az eddigi 20 százalékról 10 százalékra csökkentették, miközben megmarad a 20 százalékos ÁFA-befizetési kötelezettség.

A 10 ezer Eurót meghaladó értékű áru bevitele esetén a természetes személyekre is a külkereskedelmi tevékenység esetén érvényes vámszabályok lesznek érvényesek. Élelmiszerből az Ukrajnába történő bevitel az eddigi ötven helyett 200 euró értékben lesz megengedett az új évtől.

Az új vámkódex kidolgozásakor bizonyos vonatkozásokban a magyar vámtörvény szolgált például – közölte Olekszandr Pohilko vámparancsnok. Ez vonatkozik többek között az elektronikus vámáru-nyilatkozat bevezetésére is. A törvény újdonságairól szólva a parancsnok mindenekelőtt azt emelte ki, hogy szemben a jelenlegi 24 órával, a jövőben a vámnyilatkozat benyújtásától számított négy órán belül el kell végezni az áru vámkezelését, azaz a vámeljárás folyamata jelentősen felgyorsul. A vámellenőrzést a magyar hatóságoktól átvett elektronikus kockázatelemzési rendszer is segíti majd.

Jelentős változás továbbá, hogy amennyiben a törvény jogerőre emelkedik, januártól az árucsempészet nem bűncselekménynek minősül majd, ugyanakkor szigorodik szabálysértési felelősségre vonás, azaz jelentősen emelkedik a törvénytelen áruforgalomért kiróható bírságok összege – számolt be a tájékoztatóról szóló cikkében a Beregszászban megjelenő Kárpátalja című hetilap.

- Palkó István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!