Nagyvilág

2011.12.05. 16:17

Monti: megoldást kell találni az eurózóna problémáira

Sárközy Júlia az MTI tudósítója jelenti:     Róma, 2011. december 5., hétfő (MTI) - Mario Monti olasz kormányfő szerint megoldást kell találni az eurózóna problémáira, és ehhez közös akarat kell.

Sárközy Júlia az MTI tudósítója jelenti:

    Róma, 2011. december 5., hétfő (MTI) - Mario Monti olasz kormányfő szerint megoldást kell találni az eurózóna problémáira, és ehhez közös akarat kell.

    A kormányfő hétfőn, külföldi tudósítóknak tartott találkozóján sorsdöntőnek nevezte az olasz megszorító csomaggal kezdődött és az Európai Unió csúcstalálkozójával záródó hetet, egyben rendszeres kapcsolattartást ígért - az előző kormányfô Silvio Berlusconi által nem szívesen látott - külföldi sajtónak,  hangsúlyozva: az újságíróknak is szerepük van az országok piaci fogadtatásában.     Monti úgy fogalmazott: "Róma számára fontos a Párizzsal és Berlinnel való hármas párbeszéd, de ugyanennyire jelentősnek tartjuk a közösségi szellem fenntartását. Nem növelni, csökkenteni kívánjuk az eurózóna országai közötti és az eurózónán belüli és kívüli államok közötti különbségeket. Nagy Britanniától Lengyelországig a nem eurótag  országokban néha több a dinamizmus és az erény.     "Aggodóm az erős és gyenge országok közötti szakadás miatt. Volt európai biztosként az inkluzív politika híve vagyok. Az euró célja a még szorosabb egység, nem az egymástól való elszakadás" - mondta Monti, aki "reményteljesnek" nevezte a nemsokára kezdődő dán EU-elnökség időszakát.                 Az olasz megszorító csomagról Monti azt mondta, enélkül Itália Görögország sorsára jutna. Az idei összesen öt olasz takarékossági csomag értéke meghaladja a 80 milliárd eurót. "Nem tartok attól, hogy a költségvetési szigor recesszióhoz vezet. Ha leviszi a több évre szóló államkötvények hozamértékét, már megérte" - válaszolta a Financial Times kérdésére. "Ettől jövőre még nem lesz gazdasági növekedés Olaszországban, de a következő római kormánynak már biztosíthatjuk ezt" - hangoztatta Monti. Az ezer eurós tranzakciókhoz kötelezővé tett bankkártya-használatot úgy kommentálta, máshol ez szokás, de az olaszokat törvénnyel kell leszoktatni a készpénzes fizetésről.     Monti délután a parlamentben mutatja be a megszorításokat, amelyekből a társadalmi igazságosságot hiányolta az olasz püspöki kar. A  CISL és az UIL szakszervezeti szövetség jövő hétfőre két órás országos sztrájkot hirdetett meg a kormány és a munkavállalói képviseletek közötti tárgyalás elindítása érdekében. 

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!