Nagyvilág

2011.12.20. 14:50

Románia csatlakozik a magyar-szlovák-cseh árampiac összekapcsolási projektjéhez

Budapest, 2011. december 20., kedd (MTI) - Románia is csatlakozik a magyar-szlovák-cseh áramkereskedői piacok összekapcsolási projektjéhez - közölte a MAVIR az MTI-vel kedden.

Budapest, 2011. december 20., kedd (MTI) - Románia is csatlakozik a magyar-szlovák-cseh áramkereskedői piacok összekapcsolási projektjéhez - közölte a MAVIR az MTI-vel kedden.A korábbi tájékoztatás szerint a projekt a részt vevő országok másnapi szállításra szóló kereskedésének piaci összekapcsolását valósítja meg. Ez része az Európai Tanács által előirányzott belső villamosenergia-piac (Internal Electricity Market - IEM) 2014-re tervezett létrehozásának.

A közlemény szerint Szörényi Gábor, a Magyar Energia Hivatal (MEH) igazgatója reményét fejezte ki, hogy 2012. július elsején megtörténik a magyar-szlovák-cseh piacok összekapcsolása.

A "piacösszekapcsolási projekt" irányító csoportja december 14-én fogadta el a román piacműködtető (OPCOM), a rendszerirányító (Transelectrica), valamint a nemzeti szabályozó hatóság (ANRE) hivatalos csatlakozási kérelmét - olvasható a közleményben. A hasonló lengyel intézmények "többsége" kezdeményezte a csatlakozást.

A korábbi információk szerint 2011. május 30-án írt alá szándéknyilatkozatot Csehország, Szlovákia és Magyarország rendszerirányítója (ČEPS, SEPS, MAVIR), áramtőzsdéje (OTE, OKTE, HUPX) és nemzeti energetikai szabályozó hatósága (ERU, URSO, MEH) arról, hogy 2012 második negyedévére összekapcsolják a három ország piacának másnapi szállításra szóló kereskedését.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!