Nagyvilág

2011.12.22. 15:45

Számos megállapodást hozott a lengyel államfő kínai útja

Szerencsi Ágnes, az MTI tudósítója jelenti:     Sanghaj, 2011. december 22., csütörtök (MTI) - Igen termékeny volt Bronislaw Komorowski lengyel államfő kínai útja: az öt napos látogatás során számos megállapodás született a házigazda Kína és Lengyelország között.

Szerencsi Ágnes, az MTI tudósítója jelenti:

    Sanghaj, 2011. december 22., csütörtök (MTI) - Igen termékeny volt Bronislaw Komorowski lengyel államfő kínai útja: az öt napos látogatás során számos megállapodás született a házigazda Kína és Lengyelország között.

    A lengyel államfő Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai elnökkel stratégiai partnerségi megállapodást kötött, mely többek között a politikai, gazdasági, kereskedelmi, felsőoktatási és kulturális téren való együttműködés kiterjesztését jelenti. Lengyelország a hetedik Európai Uniós tagállam, mely stratégiai partnerséget kötött a kelet-ázsiai országgal.     A látogatás során konkrét gazdasági megállapodásokat is aláírtak. Legnagyobb ezek közül a lengyel rézbányász KGHM 3,5 milliárd dolláros üzlete az állami tulajdonban lévő China Minmetals céggel, melynek értelmében 2012 és 2016 között a kínai fél rézkatódot (kohászati végt5ermék) vásárol majd lengyel partnerétől. A cégek a két országon kívüli közös vásárlásokat is terveznek a jövőben.     Szintén jelentős, 50-60 millió dollár értékű beruházást tervez a Sany az országban: a kínai nehézipari gépgyártó vállalat egy lengyelországi gyár felépítését tervezi. Az építkezés 2012 második felében vagy 2013 első felében kezdődhet Cuj Jong-csient (Cui Yonggian), a Sany vezérigazgatója szerint. A gyártóbázis a közép-lengyelországi Kutno-ban vagy a a Łódź-I különleges gazdasági övezetben épülhet fel.     A további megbeszélések eredményeként az idén Nyugat-Európában terjeszkedő Kínai Ipari és Kereskedelmi Bank (ICBC) Lengyelországban is fiókot nyit. A pénzintézet valószínűleg a lengyel-kínai üzletek finanszírozására koncentrál majd, a HSCB bankhoz hasonlóan. Ezen túl részben az ICBC finanszírozhatja a lengyel állam energiainfrastruktúrába való befektetéseit - írja a Dziennik Gazeta Prawna lengyel napilap.     A népes lengyel delegáció tagjai között a Lot lengyel légitársaság elnöke, Marcin Pirog is Kínába látogatott. A tárgyalások eredményeként a Lot szándéklevelet írt alá az Air China légitársasággal a Varsó-Peking és Peking-Varsó járatok rendszeressé tételéről 2012 júniusától. Arra a kérdésre válaszolva, a kínai fél érdekelt-e a kínai nemzeti légitársaság privatizációjában, Zdzisław Gawlik helyettes pénzügyminiszter úgy fogalmazott: részletekről nem tárgyaltak Hu Csin-tao államfővel, ám azt megerősítette: kínai vállalkozók felvásárolnának lengyel szállítási cégeket.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!