Nagyvilág

2012.01.14. 09:23

Franciaország leminősítése akadályt jelenthet Sarkozy újraválasztáshoz

Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti:     Párizs, 2012. január 14., szombat (MTI) - Franciaország "AAA" államadós-besorolását éppen száz nappal az elnökválasztás előtt vonta meg a Standard & Poor s: a bejelentés akadályt jelenthet Nicolas Sarkozy államfőnek az újraválasztáshoz.

Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti:

    Párizs, 2012. január 14., szombat (MTI) - Franciaország "AAA" államadós-besorolását éppen száz nappal az elnökválasztás előtt vonta meg a Standard & Poor s: a bejelentés akadályt jelenthet Nicolas Sarkozy államfőnek az újraválasztáshoz.

    "Nem jó hír, de nem is katasztrófa" - így kommentálta a leminősítés tényét Francois Baroin francia pénzügyminiszter, aki már a hivatalos bejelentés előtt elsőként erősítette meg a sajtóértesüléseket. 

    Ezt követően a köztársasági elnök válságtanácskozásra hívta össze a francia kormány legfontosabb tagjait. A megbeszélést követően - amelyen Francois Fillon kormányfő mellett a pénzügyminiszter és Valérie Pécresse költségvetési minisztert volt jelen - Baroin azt közölte a France2 közszolgálati televízió híradójában, hogy "nem a hitelminősítők diktálják Franciaország politikáját". 

    A pénzügyminiszter kizárta, hogy a kormány egy harmadik megszorítási csomagot készítsen elő a 2011 augusztusban, majd novemberében bejelentett megtakarításokat követően. Véleménye szerint a Standard & Poor s döntése az eurózónán belüli "kormányzási problémával" magyarázható.  

    Nicolas Sarkozy korábban ötéves mandátuma "céljaként és kötelességeként" jelölte meg, hogy megőrizze Franciaország számára a lehetséges legjobb, "AAA" osztályzatot. 

    A Standard & Poor s döntése december óta várható volt, amióta negatív kihatású - vagyis viszonylag rövid időn belüli leminősítés valószínűségére utaló - felülvizsgálat alá vette az eurózóna 15 tagállamát.

    A világ legnagyobb hitelminősítő intézete eredetileg azt jelezte, hogy két fokozattal minősítheti le, de végül csak egy fokozattal "AA plusz"-ra minősítette vissza Franciaország államadós-besorolását. Eközben viszont megerősítette Németország "AAA" osztályzatát, amellyel jelezte az eurózóna két legerősebb gazdasága közötti különbséget.   

    "Franciaország jelenleg biztos érték, törleszteni tudja államadósságát és az államháztartási hiányról szóló hírek is jobbak a vártnál" - közölte este a költségvetési miniszter. Valérie Pécresse hozzátette: "Nem fog változni gazdasági stratégiánk, amely az adósságcsökkentés, a versenyképesség és a növekedési potenciál". Véleménye szerint elengedhetetlen hogy a francia és a német gazdaságpolitika továbbra is összehangoltan működjön.

    "Franciaország jó úton van" - így reagált a hírre Wolfgang Schauble német pénzügyminiszter. "Együtt kell megtartanunk a szabályokat, megerősíteni a versenyképességet, mindezt együtt tesszük közösen" - tette hozzá. 

    Franciaország egyelőre megőrizte "AAA" államadós-besorolását a másik két nagy hitelminősítő intézetnél, a Moody s-nál és a Fitchnél.

    Martine Aubry, az ellenzéki Szocialista Párt főtitkára szerint az "AAA"-besorolás elvesztése a 2007 óta folytatott politika szankcionálása. A legnagyobb ellenzéki párt vezetője szerint Sarkozy úgy vonul be a történelembe, mint "Franciaország leminősítésének az elnöke". 

    Gazdasági elemzők szerint a pénzpiacok egyébként már beárazták a leminősítést, erre utal a francia és a német államkötvények hozama közti különbség. Politikailag azonban az "AAA" elvesztése jelentős hatással lehet Sarkozy imázsára, aki a válság kezdete óta "a franciák védelmezőjének" szerepében tűnt fel.  

     François Miquet-Marty, a Viavoice közvélemény-kutatóintézet elemzője szerint az AAA-besorolás különösebben nem nyugtalanítja a franciákat, egy évvel ezelőtt még a létezéséről sem tudott a közvélemény jelentős része. A leminősítés ténye azonban jelentősen hozzájárulhat a Franciaország jövője miatt kialakult pesszimista hangulathoz, s kihathat Sarkozy hitelességének kérdésére - vélte az elemző. Ugyanakkor szerinte egyáltalán nem biztos, hogy ez automatikusan a baloldalnak, illetve François Hollande-nak, a szocialista jelöltnek fog kedvezni. Hasonlóan vélekedik Dominique Reynié politológus, aki szerint a Standard & Poor s döntése a "populista" jelölteknek, a szélsőbaloldali Jean-Luc Mélenchonnak és a szélsőjobboldali Marine Le Pennek hozhat új szavazatokat az áprilisban és májusban esedékes elnökválasztáson.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!