Nagyvilág

2012.01.08. 17:13

Több tízezer embert vonzott a vízkereszti "kavalkád" Lengyelországban

Varsó, 2012. január 8., vasárnap (MTI) - Több tízezren vettek részt 24 lengyel város vízkereszt alkalmából szervezett ünnepi felvonulásán, néhány helyen állatparádé is gazdagította a háromkirályok menetét, a varsóiban még egy kínai sárkány is felbukkant - derült ki hét végi összesítésekből.

Varsó, 2012. január 8., vasárnap (MTI) - Több tízezren vettek részt 24 lengyel város vízkereszt alkalmából szervezett ünnepi felvonulásán, néhány helyen állatparádé is gazdagította a háromkirályok menetét, a varsóiban még egy kínai sárkány is felbukkant - derült ki hét végi összesítésekből.Varsóban a 30 ezer főre becsült tömeg a királyi vártól a Pilsudski téren felállított jászolhoz ment, ahol a háromkirályok fejet hajtottak a kisded előtt. Élő teve, szamár és egy hosszú kínai papírsárkány is részt vett a menetben. A nagy népszerűségnek örvendő ünnepség karácsonyi dalok közös éneklésével zárult.

Vízkereszt alkalmából egész Lengyelországban multikulturális örömünnepet tartottak. A fővárosban Kazimierz Nycz bíboros, varsói érsek nyitotta meg a jelmezes felvonulást, a Przemysl környéki Jaroslawban pedig Celestino Migliore érsek, lengyelországi apostoli nuncius és Józef Michalik przemysli érsek, a püspöki kar elnöke is szereplőként vett részt a menetben. Az egyik mazóviai városban a pravoszláv egyház képviselője játszotta az egyik napkeleti bölcs szerepét. 

Lengyelországban a közös imádkozással vagy misével kezdődő ünnepi meneteket már negyedik éve szervezik vízkeresztkor, amely 2011 óta szabadnap.

A katolikus egyház Gáspár, Menyhért és Boldizsár napkeleti bölcsek látogatását idézi fel január 6-án, a karácsonyi ünnepek zárónapján. Lengyelországban fennmaradtak az ünnephez kötődő szokások, többek között a szenteltvíz hazavitele.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!