Nagyvilág

2012.02.24. 18:19

Kohéziós pénzek - Londoni elemzők: Magyarország deficitcsökkentési lépésekkel elkerüli a befagyasztást

London, 2012. február 24., péntek (MTI) - Magyarország hiteles költségvetési lépésekkel várhatóan elkerüli az uniós kohéziós támogatások Brüsszel által kilátásba helyezett befagyasztását, annál is inkább, mivel a megvonás jóval nagyobb terhet róna a magyar gazdaságra, mint a további takarékossági intézkedések - vélekedtek pénteki helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők.

London, 2012. február 24., péntek (MTI) - Magyarország hiteles költségvetési lépésekkel várhatóan elkerüli az uniós kohéziós támogatások Brüsszel által kilátásba helyezett befagyasztását, annál is inkább, mivel a megvonás jóval nagyobb terhet róna a magyar gazdaságra, mint a további takarékossági intézkedések - vélekedtek pénteki helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők.A héten az Európai Bizottság azt javasolta, hogy jövő januári hatállyal függesszék fel 495 millió euró - több mint 140 milliárd forint - Magyarországnak szánt kohéziós, vagyis felzárkóztatási támogatási összeg folyósítását, mert az EU-bizottság szerint az ország nem teljesítette deficitcsökkentési kötelezettségeit.

A BNP Paribas bankcsoport felzárkózó térségi közgazdászai befektetők számára összeállított, ezzel kapcsolatos pénteki elemzésükben annak a véleményüknek adtak hangot, hogy az EU-támogatás fontossága a magyar gazdaságban növekedett a globális pénzügyi válság óta, tekintettel arra, hogy a befektetési ráta az elmúlt 3-4 évben gyorsan csökken. A cég szakértőinek kimutatása szerint a magyar gazdaságban mérhető GDP-arányos befektetési ráta a válság kirobbanása előtti 22 százalékról 2011 végéig 17 százalékra csökkent, ami magyarázza a potenciális és a tényleges GDP-növekedés lassulását is.

A BNP Paribas elemzőinek számításai szerint ha Magyarország valóban elesne a bizottsági javaslatban szereplő teljes, 495 millió eurónyi kohéziós támogatástól, az 2013-2014-ben, kumulatív alapon 0,85 százalékpont GDP-növekedési mínuszt jelentene, a befagyasztás elkerüléséhez szükséges pótlólagos költségvetési kiigazítások ugyanakkor a 2012-2014 közötti időszakban is legfeljebb 0,25 százalékpontnyi növekedési veszteséggel járnának.

A cég szerint így "meglehetősen nyilvánvaló", hogy érdemes további megtakarítási lépésekkel elkerülni a kohéziós támogatás felfüggesztését.

A BNP Paribas szakértői szerint "kétségtelen" az is, hogy ilyen strukturális jellegű költségvetési intézkedések végrehajtása egyben "simább" tárgyalásokat eredményezne a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az EU-val az új finanszírozási csomagról is.

Más nagy londoni házak elemzőinek véleménye szerint ugyanakkor lehetséges, hogy a kohéziós támogatások felfüggesztésének felvetése éppen az IMF/EU-finanszírozási csomaggal kapcsolatos uniós tárgyalási taktika része.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni felzárkózó térségi közgazdászai minapi kommentárjukban közölték, hogy véleményük szerint a támogatások folyósításának felfüggesztése "messze nem eldöntött tény", és e lépés tényleges megtétele Brüsszel részéről "valószínűtlen".

A JP Morgan szakértői is azt valószínűsítették, hogy Magyarországnak 2012 végéig lesz ideje további költségvetési intézkedések bejelentésével elkerülni az uniós támogatások felfüggesztését.

A cég londoni elemzői azt is jósolták, hogy e pótlólagos költségvetési intézkedések az IMF/EU-finanszírozási megállapodás feltételrendszerében is szerepelnek majd.

A JP Morgan szerint az EU csak abban az esetben hagyná jóvá a Magyarországnak szóló finanszírozási megállapodást, ha a program olyan államháztartási hiánycélokat jelöl ki, amelyek összeegyeztethetők a Magyarország ellen folytatott túlzottdeficit-eljárás megszüntetésével.

Mindezek alapján a JP Morgan londoni felzárkózó piaci közgazdászai úgy vélekedtek, hogy az EU a kohéziós támogatások felfüggesztésének kilátásba helyezését eszközként fogja használni a finanszírozási csomagról szóló majdani hivatalos tárgyalásokon, de a szankciót végül nem fogja érvénybe léptetni.

- Kertész Róbert, az MTI tudósítója -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!