Nagyvilág

2012.04.10. 16:17

Bosznia-Hercegovina a NATO-tagsági akciótervbe történő bekapcsolódásra törekszik

Kárpáti János, az MTI tudósítója jelenti: Brüsszel, 2012. április 10., kedd (MTI) - Bosznia-Hercegovina a májusi chicagói NATO-csúcsig végre kívánja hajtani a védelmi célú ingatlanokról szóló belső politikai megállapodást, amit az atlanti szövetség a tagsági akciótervbe való bekapcsolódás előzetes feltételéül szabott - derült ki a bosznia-hercegovinai háromtagú kollektív államelnökség elnökének a brüsszeli NATO-székházban kedden folytatott tárgyalásain.

Kárpáti János, az MTI tudósítója jelenti:

Brüsszel, 2012. április 10., kedd (MTI) - Bosznia-Hercegovina a májusi chicagói NATO-csúcsig végre kívánja hajtani a védelmi célú ingatlanokról szóló belső politikai megállapodást, amit az atlanti szövetség a tagsági akciótervbe való bekapcsolódás előzetes feltételéül szabott - derült ki a bosznia-hercegovinai háromtagú kollektív államelnökség elnökének a brüsszeli NATO-székházban kedden folytatott tárgyalásain.

Bakir Izetbegovic és Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár rövid közös sajtótájékoztatóján az atlanti szövetség első számú politikai vezetője üdvözölte, hogy a bosnyák-horvát föderáció és a szerb közösség közös államában márciusban elvi, politikai megállapodás született a katonai rendeltetésű ingatlanokról. Megerősítette, hogy amennyiben a megállapodást ténylegesen végre is hajtják, Bosznia-Hercegovina bekapcsolódhat a NATO tagsági akciótervébe (MAP), amelyet a csatlakozás "gyakorlatozó terepének" tekintenek.

A bosznia-hercegovinai vezető hangsúlyozta, hogy a megállapodást gyorsan, bő két hét alatt végre akarják hajtani, és a május 20-21-én tartandó chicagói NATO-csúcson már annak megtörténtéről kívánnak beszámolni.

Rasmussen megköszönte Bosznia-Hercegovina hozzájárulását a NATO afganisztáni missziójához. Felidézte, hogy az elmúlt hónapokban jelentős haladás volt tapasztalható a nyugat-balkáni országban: decemberben az elhúzódó politikai tárgyalások után a főbb pártok megállapodásra jutottak a kormányalakítás ügyében, márciusban pedig megszületett a már említett egyezség a katonai rendeltetésű ingatlanokról.

A NATO támogatja Bosznia-Hercegovina euroatlanti törekvéseit, az ország stabilitása létfontosságú a régió és Európa szempontjából is - hangoztatta a főtitkár. Leszögezte, hogy a nyugat-balkáni "térség összes állama az euroatlanti közösséghez tartozik". A NATO ajtaja nyitott azok előtt, akik osztják a szövetség által vallott értékeket, és készek osztozni a felelősségben is - tette hozzá.

Izetbegovic azon reményének adott hangot, hogy Bosznia-Hercegovina maga mögött hagyta történelmének fájdalmas szakaszait, és kitalált az elmúlt 16 hónap zsákutcájából is. A sikeres kormányalakítást és az eddig elvégzett jogalkotási munkát illetően hangsúlyozta: ezt nem kívülről kényszerítették rá az országra, hanem Bosznia-Hercegovina saját maga oldotta meg a feladatokat.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!