Nagyvilág

2012.04.21. 12:50

Gyorsabb és biztonságosabb nagysebességű vonatok fejlesztésén dolgozik Kína

Sanghaj, 2012. április 21., szombat (MTI) - Kína a jelenleginél gyorsabb és biztonságosabb nagysebességű vonatok fejlesztésén dolgozik, amelyeket a belföldi használaton kívül akár exportra is gyártana - közölte a Tudományos és Technológiai Minisztérium.

Sanghaj, 2012. április 21., szombat (MTI) - Kína a jelenleginél gyorsabb és biztonságosabb nagysebességű vonatok fejlesztésén dolgozik, amelyeket a belföldi használaton kívül akár exportra is gyártana - közölte a Tudományos és Technológiai Minisztérium.A jelenlegi ötéves terv (2011-2015) időszakára vonatkozó tervek közt az "okosvonatok", vagyis intelligens és energiatakarékos technológiákat használó járművek fejlesztése is kiemelt helyen szerepel. Ezek mindenek előtt a biztonságot fokozzák majd, digitális sebességszabályzás, állapotfelmérés és hibafelismerés által. A biztonság mellett a vonatok sebességének növelésén kísérleteznek a fejlesztők. Kínai sajtóértesülések szerint a legnagyobb vonatgyártó, a CSR nagysebességű kísérleti vonatai a héten az óránkénti 575 kilométeres sebességet is elérték. A vállalat elnöke, Csao Hsziao-kang (Zhao Xiaogang) a Beijing Ribao napilapnak nyilatkozva elmondta: a rekordot döntő próba jól sikerült, a vonat kiváló állapotban vészelte azt át, a cég a jövőben a sebesség továbbnövelésén dolgozik majd. A szupersebes vonatok ugyanakkor egyelőre fejlesztési célokat szolgálnak, a közeljövőben nem valószínű közlekedésbe állításuk. A minisztérium a nagysebességű vonatpályák fejlesztésén és bővítésén is dolgozik. A hosszúság alapján világelső, jelenleg mintegy 13 ezer kilométeres hálózat a tervek szerint az évtized végére 16 ezer kilométerrel nő - áll a közleményben. A nagysebességű vonatközlekedés 2007-ben kezdődött Kínában. A 2007-2010 közti időszak nagyarányú fejlesztése a tavalyi év során jelentősen lelassult, elsősorban a 40 halálos áldozattal járó 2011 júliusi vencsoui (Wenzhou) vonatszerencsétlenség, a járművek meghibásodása, biztonsági aggodalmak és a viszonylag alacsony kihasználtság miatt.

 

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!