Nagyvilág

2012.04.22. 16:51

Timosenko: miért rosszabb Janukovics Kucsmánál?

Kijev/Budapest, 2012. április 22., vasárnap (MTI) - Julija Timosenko bebörtönzött volt ukrán kormányfő szerint "Janukovics (Viktor Janukovics államfő) most úgy cselekszik, mint ahogyan a Donyec-medencében cselekedtek a vezetése idején, az 1990-es évek elején: a halott konkurencia a jó konkurencia".

Kijev/Budapest, 2012. április 22., vasárnap (MTI) - Julija Timosenko bebörtönzött volt ukrán kormányfő szerint "Janukovics (Viktor Janukovics államfő) most úgy cselekszik, mint ahogyan a Donyec-medencében cselekedtek a vezetése idején, az 1990-es évek elején: a halott konkurencia a jó konkurencia".A hivatali hatalommal való visszaélés vádjával hétévi börtönre ítélt ellenzéki vezető, Timosenko a Zerkalo Tyzdna című hetilapnak adott exkluzív interjút a börtönből, amelyből a ZN,UA hírportál közölt részleteket.

Timosenko szerint mára az ukrán társadalmi élet leromlása és eltorzulása annyira nyilvánvaló és tragikus, hogy még Leonyid Kucsma volt elnök időszaka - Georgij Gongadze ellenzéki újságíró meggyilkolásával, az újgazdag oligarchák rendszerének kiépülésével - is kevésbé látszik tragikusnak a mai valósághoz képest. A volt kormányfő egyebek között Orwell 1984 című regényéhez hasonlította a jelenlegi Ukrajnát, amelyből "a történelmi emlékezet, a nemzeti méltóság, a kedvező gazdasági kilátások és az európai jövő nélküli lúzerek" országát alkotják meg.

Timosenko szerint a hatalmon lévők harc nélkül nem engednek a pozícióikból, és mindenre készek. A volt kormányfő szerint "Janukovics most úgy cselekszik, mint ahogyan a Donyec-medencében cselekedtek a vezetése idején, az 1990-es évek elején: a halott konkurencia a jó konkurencia". "Ezért szabadították meg pátriájukat Scserbanytól, Bragintól (...) és másoktól".

Alik Bragin, a Sahtar Donyeck elnöke 1995-ben egy mérkőzés alatt pokolgép robbanásában vesztette életét a klub stadionjában. Jevhen Scserbany parlamenti képviselőt 1996-ban lőtték le a donyecki repülőtéren. Timosenkót az ukrán főügyész első helyettese azzal gyanúsítja, hogy az ő ellenőrzése alatt álló egyik cég utalt pénzt az utóbbi gyilkosság elkövetőjének.

Timosenkót, aki Leonyid Kucsma elnöksége idején energiaügyekért felelős miniszterelnök-helyettes volt, 2001. február 13-án letartóztatták Pavlo Lazarenko volt kormányfő megvesztegetése, orosz földgáz csempészése, okirat-hamisítás és adócsalás vádjával, de néhány hét múlva ejtették a vádat és szabadlábra helyezték.

Tavaly októberben a 2009-es - a főügyészség szerint Ukrajna számára előnytelen - orosz-ukrán gázszerződések megkötése miatt hétévi börtönre ítélték. Múlt héten kezdődött második pere, amelyben az Egyesült Államokban jelenleg börtönbüntetését töltő Lazarenkóval együtt elkövetett sikkasztással és adócsalással vádolják. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!