Nagyvilág

2012.04.19. 08:37

Verecke – megint meggyalázták az emlékművet

A Vereckei-hágón álló magyar honfoglalási emlékmű soros meggyalázásáról közölt cikket csütörtöki kiadásában a Kárpáti Igaz Szó.

A Vereckei-hágón álló magyar honfoglalási emlékmű soros meggyalázásáról közölt cikket csütörtöki kiadásában a Kárpáti Igaz Szó.Mint már oly sokszor, ismeretlen tettesek ismét meggyalázták a Vereckei-hágón álló honfoglalási emlékjelet – írja a lap. Mészáros Györgyi, a Técsői Református Líceum pedagógusa magyarországi, egészen pontosan kaposvári turistákat kísért fel szombaton a hágóra. Mindannyian megdöbbentek a látványon…

– Sehol sem volt egy teremtett lélek, csak a magányosan álló emlékjel – emlékezik vissza. – Borzalmasan nézett ki. Szinte teljes egészében kék és sárga festékkel fújták le. Ugyancsak ukrán nemzeti színekkel a következő feliratot írták: „Ez itt Ukrajna – jegyezd meg, idegen!” Egyébként is már eléggé szét van verve. A koszorúk szétdobálva, a földön pezsgősüvegek. Nyilván valakik valamit ünnepeltek… Nem nyúltunk semmihez, hogy más is lássa. Például a rendőrség.

A tanárnő elmondása szerint Verecke szelleme még meggyalázva is magával ragadta a turistákat, akik a könnyeiket morzsolgatták. A kaposváriak szerint a történtek gyenge elméjűek cselekedete, hiszen a történelmi tények azok is maradnak, s a kő egyébként sem bánt senkit.

Kék és sárga festékkel öntötték le

Ludvig Fajt, a Volóci Járási Rendőrkapitányság vezetője a Kárpáti Igaz Szó-nak elmondta, egy névtelen telefonáló jelezte náluk, hogy meggyalázták az emlékjelet. A helyszínre kiszálló nyomozócsoport megállapította, hogy az építményt kék és sárga festékkel öntötték le. Az esetről jegyzőkönyv készült és garázdaság címén elindították a nyomozást, mondta a parancsnok.

Ivan Busko, a megyei állami közigazgatás első elnökhelyettese elítélően nyilatkozott az újabb emlékműgyalázásról.

– A tettesek feltehetőleg olyan radikális nézeteket valló politikai erőnek a képviselői lehettek, akik így akarják felhívni magukra a figyelmet – mondja Ivan Busko. – Őket egyértelműen az a cél vezérli, hogy békétlenséget szítsanak a Kárpátalján élő nemzetiségek között.

Újabb barbár cselekedetek lehetnek

Gajdos István, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnöke ugyancsak sajnálatosnak tartja a történteket. Ugyanakkor felhívta a figyelmet: mivel közeledik a parlamenti választás, nem lehet kizárni újabb barbár cselekedeteket sem.

Az eset kapcsán a lap megkereste Gulácsy Gézát, a KMKSZ általános elnökét is, ám ő csupán annyit mondott, hogy Verecke ügyében nem kíván nyilatkozni.

A magyar kormány felháborodással értesült a vereckei magyar honfoglalási emlékmű újabb, immár sokadik meggyalázásáról. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes közleményében azt írta: elvárják, hogy az ukrán hatóságok határozott fellépéssel vessenek véget a sorozatos provokációknak.

Bő egy éven belül ez már a negyedik eset, hogy meggyalázták az emlékművet. Tavaly februárban a szélsőséges, nacionalista Szvoboda párt kárpátaljai szervezetének három vezetője benzin és gumiabroncsok felhasználásával gyújtott tüzet az emlékmű alatt. Egy hónappal később fehér festékkel horogkereszteket mázoltak rá, majd augusztusban, az ukrán függetlenség napján, az állami címert szerelték a tetejére – emlékeztet a Kárpáti Igaz Szó.

Legutóbb, március 15-én szintén a Szvoboda tartott tömegrendezvényt a Vereckei-hágón. Azt egyelőre nem tudni, hogy még akkor, vagy az azóta eltelt idő során került sor az emlékműgyalázásra.

- Palkó  István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!