Nagyvilág

2012.05.18. 14:49

Lengyelország - Halálán van Jaruzelski, a lengyel hadiállapot szervezője

Varsó, 2012. május 18., péntek (MTI) - Halálán van a 89 éves Wojciech Jaruzelski tábornok, volt lengyel miniszterelnök és a Lengyel Egyesült Munkáspárt (LEMP) egykori főtitkára, aki 1981. december 13-án hadiállapotot vezetett be az országban - derül ki a Super Express című lengyel bulvárlapban pénteken publikált interjúból.

Varsó, 2012. május 18., péntek (MTI) - Halálán van a 89 éves Wojciech Jaruzelski tábornok, volt lengyel miniszterelnök és a Lengyel Egyesült Munkáspárt (LEMP) egykori főtitkára, aki 1981. december 13-án hadiállapotot vezetett be az országban - derül ki a Super Express című lengyel bulvárlapban pénteken publikált interjúból.Jaruzelski, aki másfél éve kezelnek kemoterápiával, a lapnak azt nyilatkozta, hogy nagyon rossz állapotban van és napjai meg vannak számlálva. "Haldoklom" - mondta, hangsúlyozva, hogy már nem számít a felépülésre. Egyetlen álma a nyugodt halál, amelyet otthonában fog várni.

Felesége, a 82 éves Barbara szerint férjének már nincs több ereje a betegséggel folytatott harcra, mert a lymphoma (a nyirokrendszerét megtámadó betegség) és a kemoterápia elszívták minden erejét. A volt kommunista vezető élete 2010 decembere óta a kórház és az otthona között zajlik. A lymphomában szenvedő Jaruzelski elmondása szerint már túl gyenge az utazáshoz és az aktívabb időtöltéshez.

A Jaruzelski és katonai tanácsa 1981 decemberében több mint száz ezer katona és rendőr bevetésével átvette a hatalmat. Az 1983-ig tartó hadiállapot idején katonai cenzúrát, kijárási tilalmat vezettek be, az ellenzék tevékenységét internálásokkal, újságok és szervezetek betiltásával korlátozták.

A rendszerváltozás után a lengyel parlament alkotmányellenesnek mondta ki a hadiállapot bevezetését, ez év januárjában pedig a hadiállapotot bevezető államtanácsot "bűnöző jellegű fegyveres szervezetnek" minősítette a bíróság. Az első számú vádlott Jaruzelskit azonban egészségügyi állapota miatt fél évvel korábban kizárták az eljárásból.

A tábornok és társai a mai napig kiállnak 1981-es döntésük mellett, arra hivatkozva, hogy ezzel a fenyegető szovjet inváziótól mentették meg az országot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!