Nagyvilág

2012.05.26. 15:36

Nyirő József újratemetése - feltartóztatták Lukács Csabát: a rendőrség szerint rutinellenőrzéseket végeznek

Bukarest, 2012. május 26., szombat (MTI) - A Hargita megyei rendőrség szóvivője szombaton azt közölte az MTI-vel Lukács Csaba rendőri feltartóztatása kapcsán, hogy csak rutinellenőrzéseket végeznek a közutakon, és tudomása szerint senkit sem állítottak elő.

Bukarest, 2012. május 26., szombat (MTI) - A Hargita megyei rendőrség szóvivője szombaton azt közölte az MTI-vel Lukács Csaba rendőri feltartóztatása kapcsán, hogy csak rutinellenőrzéseket végeznek a közutakon, és tudomása szerint senkit sem állítottak elő.A román rendőrség szombat délután feltartóztatta Korondon Lukács Csabát, a Nyirő József erdélyi író újratemetéséért felelős kommunikációs vezetőt, valamint a vele együtt utazó Kovács Tamást, az MTI fotóriporterét, akik taxival utaztak a marosvásárhelyi repülőtérről Székelyudvarhelyre. Ellenőrizték a taxis és a két utas személyazonossági iratait, majd azt kérték, hogy nyissák fel a kocsi csomagtartóját, mert meg akarják nézni a csomagokat. Ezt Lukács Csaba megtagadta, ezért a rendőrök közölték, hogy kábítószer-csempészet gyanúja miatt bekísérik a rendőrségre, s ott megvárják a csomagok átvizsgálásához szükséges hivatalos engedélyt.

Filip Gheorghe, a Hargita megyei rendőrség szóvivője az MTI megkeresésére azt mondta, a csíksomlyói búcsú miatt a megye több pontján rutinellenőrzéseket végeznek, hogy elejét vegyék mindenféle törvénysértésnek, kiszűrjék az alkoholos befolyásoltság alatt vezető sofőröket, azokat, akik gyanús tárgyakat szállítanak. A szóvivő leszögezte: senkit nem vettek őrizetbe.

Az MTI kérdésére, hogy kábítószert keresnek-e, a szóvivő azt mondta: "keresünk mindent, amivel megelőzhetjük a törvénysértést és leleplezhetjük azokat, akik megsértik a törvényt". A szóvivő azt mondta, nem tudja, hogyan reagált Lukács Csaba arra, hogy ellenőrizni akarták a csomagját, de ahhoz, hogy a közúti rendőrség átvizsgálja egy gyanús személy autóját, nem kell bírósági felhatalmazás. "A rendőrségnek joga van átvizsgálni az autót, ha olyan információi vannak, hogy az illetőnél kábítószer, fegyver vagy egyéb tárgyak vannak" - szögezte le a Hargita megyei rendőrség szóvivője.

Az MTI-nek szemtanúk megerősítették, hogy a rendőrök a Székelyudvarhelytől 25 kilométernyire lévő Korondon több autót megállítottak és a gépkocsivezetőknek azt mondták, kábítószert keresnek.

Az újratemetés kommunikációs vezetője, Lukács Csaba pénteki sajtóértekezletén közölte: Nyirő József földi maradványait a kegyeleti szempontok messzemenő figyelembe vételével kedden elhamvasztották. Hozzátette: mivel az emberi hamvak szállításához Romániában nem kell halotti útlevél, nincs akadálya Nyirő József hazaszállításának.

A külföldi emigrációban elhunyt Nyirő József erdélyi író újratemetési szertartására a tervek szerint vasárnap kerül sor a székelyudvarhelyi papkertben a Magyar Országgyűlés Hivatala és a Székelyudvarhelyért Alapítvány szervezésében. A román hatóságok több ízben jelezték, hogy Nyirő 1940 és 1945 közötti politikai szerepvállalása miatt nem értenek egyet az író székelyudvarhelyi nyilvános újratemetésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!