Nagyvilág

2012.05.11. 19:55

Volt CIA-tiszt: több a külföldi kém Amerikában, mint a hidegháború idején

Washington, 2012. május 11., péntek (MTI) - Több külföldi kém tevékenykedik ma az Egyesült Államokban, mint a hidegháború tetőpontján - mondta Hank Crumpton, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egykori magas rangú tisztje a CBS News hírtelevíziónak.

Washington, 2012. május 11., péntek (MTI) - Több külföldi kém tevékenykedik ma az Egyesült Államokban, mint a hidegháború tetőpontján - mondta Hank Crumpton, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egykori magas rangú tisztje a CBS News hírtelevíziónak.A CIA terrorizmuselhárító központjának volt igazgatóhelyettese - aki a belföldi kémelhárítási műveletek irányításával is foglalkozott - a vasárnap adásba kerülő interjúban felhívja a figyelmet az Egyesült Államokat nap mint nap fenyegető veszélyre, nevezetesen arra, hogy a világ több nagy állama - különösen Kína - rendkívül kifinomult hírszerzői és rendkívül agresszív titkosszolgálati tevékenységet folytat.

"Megkockáztatom azt a feltételezést is, hogy ma amerikai földön több külföldi hírszerző tiszt dolgozik az amerikai érdekek ellen, mint akár a hidegháború tetőpontján" - állította a szakértő az interjúból a hírtévé honlapján közölt előzetes szerint.

Crumpton úgy ítéli meg, hogy rendkívül nagy veszélyt jelent Amerika számára az al-Kaida terrorszervezet. A volt CIA-tiszt - aki a 2001. szeptember 11-i terrorcselekményekre válaszként szervezett amerikai titkosszolgálati műveleteket irányította - különösen az al-Kaida jemeni, Száhel-övezetbeli és szomáliai jelenléte miatt aggódik.

A volt CIA-tiszt arra is kitért, hogy az al-Kaida szerinte könnyen visszatérhet Afganisztánba, ha az amerikai csapatkivonást túl gyorsan hajtják végre. Borúlátását arra alapozza, hogy az amerikaiak túl sok hibát követnek el, a kabuli kormány pedig gyengekezű és korrupt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!