Nagyvilág

2012.06.30. 11:25

Megszavazta a Bundesrat is a fiskális paktumot és az ESM-et

Berlin, 2012. június 30., szombat (MTI) - A német törvényhozás felsőháza, a Bundesrat elsöprő többséggel jóváhagyta péntek éjjel az euróövezeti tagországok számára adósságcsökkentést és költségvetési fegyelmet előíró fiskális paktumot, valamint az állandó euróövezeti válságkezelő rendszerről (ESM) szóló nemzetközi szerződést.

Berlin, 2012. június 30., szombat (MTI) - A német törvényhozás felsőháza, a Bundesrat elsöprő többséggel jóváhagyta péntek éjjel az euróövezeti tagországok számára adósságcsökkentést és költségvetési fegyelmet előíró fiskális paktumot, valamint az állandó euróövezeti válságkezelő rendszerről (ESM) szóló nemzetközi szerződést.

A tartományokat képviselő Bundesrat 69 tagjából 65 szavazott igennel.

Néhány órával korábban az alsóház, a Bundestag ugyancsak elfogadta a fiskális paktumot és az ESM-ről szóló szerződést. Bár a kétharmados többséget megkapta az előterjesztés, ez csak annak volt köszönhető, hogy az ellenzéki pártok közül a szociáldemokrata (SPD) és a környezetvédő (Zöldek) képviselők nagy többsége támogatta. Ugyanakkor a kormánypárti padsorokból sok képviselő nemmel voksolt.

Leghangosabb szószólójuk, Frank Schäffler, a liberális FDP pénzügyi szakértője a plenáris ülésen felszólalva kifejtette: a bajba jutott bankoknak nyújtandó pénzügyi mentőöv "újabb gátszakadást" jelent, amelynek a levét a német adófizetők isszák meg.

Ráadásul a korábbi mentőmechanizmus, az EFSF nem is irányozott elő ilyen lépést. "Vagyis újabb lépést tettünk a transzferunió felé" - összegezte negatív véleményét Schäffler.

Az uniópárti (CDU/CSU) táborból Wolfgang Bosbach helyettes frakcióvezető indokolta az elutasító képviselők álláspontját. Mint mondta, a Brüsszelben elfogadott határozatokkal az euróövezet újabb lépést tett az államadósságok közössé tétele felé, holott Berlin ezt eddig makacsul ellenezte.

A szerződések ratifikációjához a törvényhozás mindkét házában kétharmados többség kellett, mert mindkettő érinti a nemzeti szuverenitást. A 620 tagú Bundestagban a fiskális paktum ratifikálását 491 képviselő szavazta meg, az ESM-et létrehozó szerződés jóváhagyására vonatkozó kormányzati előterjesztést pedig 493 képviselő támogatta.

A megszavazott jogszabályok hatályba lépéséhez - a ratifikációs folyamat lezárásához - Joachim Gauck szövetségi elnök aláírása is szükséges, az államfő pedig jelezte, hogy előbb bevárja az alkotmánybíróság határozatait a két törvénnyel szemben benyújtott alkotmányos panaszokról és egyéb beadványokról. A ZDF televízió péntek esti híre szerint a karlsruhei testülethez már megérkeztek az első panaszlevelek.

A fiskális paktumot 25 uniós tagállam kötötte meg március elején, Nagy Britannia és Csehország nem írták alá. A szerződés előírásai az euróövezeti tagállamokra vonatkoznak.

Az ESM-et létrehozó szerződést februárban írták alá az euróövezeti tagállamok vezetői. A pénteken véget ért uniós csúcson a megállapodás módosításáról döntöttek, ennek értelmében a 700 milliárd eurót megmozgatni képes rendszer forrásait kormányok közbeiktatása nélkül fel lehet használni a tagállamok bankrendszereinek feltőkésítésére. A szerződést ezért később módosítják, és a német törvényhozás ismét szavaz majd róla.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!