Nagyvilág

2012.07.09. 19:42

A francia és kínai külügyminiszter a stratégiai partnerség erősítése mellett

Peking, 2012. július 9., hétfő (MTI) - Egymás alapvető érdekeinek tiszteletben tartása mellett a kétoldalú kapcsolatok, a stratégiai partnerség erősítését szorgalmazta hétfőn Pekingben Laurent Fabius francia külügyminiszter és kínai partnere, Jang Csie-cse (Yang Jiechi).

Peking, 2012. július 9., hétfő (MTI) - Egymás alapvető érdekeinek tiszteletben tartása mellett a kétoldalú kapcsolatok, a stratégiai partnerség erősítését szorgalmazta hétfőn Pekingben Laurent Fabius francia külügyminiszter és kínai partnere, Jang Csie-cse (Yang Jiechi).A tárgyalásokon a nemzetközi ügyek között a szíriai válság és az iráni nukleáris kérdés is napirenden volt, de részleteket az elhangzott álláspontokról nem közöltek.

Jang kínai részről felvetette a nukleáris energia, a repülőgépipar, valamint az új energia és az úgynevezett kreatív iparágak területén történő együttműködés lehetőségét. Francia kollégája a mezőgazdaságot és a pénzügyeket is ez utóbbaik közé sorolta.

"Kína szeretne együttműködni Franciaországgal a kínai-európai kapcsolatok fejlesztése érdekében, a nemzetközi és regionális ügyekkel kapcsolatos ügyekben pedig javítaná a kommunikációt és az egyeztetést" - hangoztatta a kínai politikus.

Fabius kijelentette, hogy országa nagy jelentőséget tulajdonít a Kínához fűződő kapcsolatainak, és az új francia kormány elkötelezett a kétoldalú stratégiai partnerség továbbfejlesztése iránt. Mint mondta, Franciaország tiszteletben tartja Kína alapvető érdekeit, és kész tenni a kölcsönös megértés és bizalom növeléséért.

Fabius Pekingbe érkezése előtt a francia médiának úgy nyilatkozott, hogy "Kína az új francia kormány prioritása", és Párizs "új törekvésekkel" kívánja bővíteni a francia-kínai kapcsolatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!