Nagyvilág

2012.07.22. 13:08

Felmérés: 21 ezer milliárd dollár vagyont rejtegetnek külföldön a világ szupergazdagjai

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti: London, 2012. július 22., vasárnap (MTI) - A világ pénzarisztokráciájának leggazdagabbjai legalább 21 ezer milliárd dollárnak megfelelő vagyont rejtegetnek hazájuk adóhivatalai elől külföldi adóparadicsomokban - áll az egyik vezető londoni üzleti tanácsadó cég új, vasárnap ismertetett globális felmérésében.

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:

London, 2012. július 22., vasárnap (MTI) - A világ pénzarisztokráciájának leggazdagabbjai legalább 21 ezer milliárd dollárnak megfelelő vagyont rejtegetnek hazájuk adóhivatalai elől külföldi adóparadicsomokban - áll az egyik vezető londoni üzleti tanácsadó cég új, vasárnap ismertetett globális felmérésében.

A becslés a McKinsey főközgazdásza, James Henry által a legnagyobb vasárnapi baloldali brit lap, a The Observer számára összeállított átfogó vizsgálati jelentésben szerepel. A jelentés hangsúlyozza, hogy a 21 ezer milliárd dollárnyira becsült offshore vagyontömeg az Egyesült Államok és Japán együtt számolt éves hazai össztermékének felel meg.

A McKinsey vezető szakértőjének felmérése szerint a felzárkózó térségi országokból az 1970-es évek óta kimenekített vagyonok értéke meghaladja ennek az országcsoportnak a teljes devizaadósságát.

Egyedül Oroszországból - a külföldön elrejtett vagyonok potenciális befektetési megtérüléseit is figyelembe véve - az 1990-es évek eleje óta több mint 800 milliárd dollárnak megfelelő tőkét vittek ki.

James Henry számításai szerint a külföldre menekített vagyonok fele, mintegy tízezer milliárd dollár mindössze 92 ezer ember birtokában van.

A The Observer kommentárja szerint mindez arra vall, hogy a vagyoneloszlási egyenlőtlenségek mérésére alkalmazott szabványos módszerek "radikális mértékben alábecsülik" a gazdagok és a szegények között tátongó vagyoni szakadék tényleges szélességét.

A McKinsey főközgazdászának jelentése szerint a vagyonukat az adózás elől külföldre menekítő szupergazdagokat "magas fizetésű profi kijárók falkája" segíti a magánbanki, jogi, könyvszakértői és befektetési ágazatokban, kihasználva "az egyre inkább határok nélküli" világgazdasági környezetet.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik