Nagyvilág

2012.07.15. 17:50

Szigetvita - Konzultációra hazahívták Japán pekingi nagykövetét

Trebitsch Péter, az MTI tudósítója jelenti: Peking, 2012. július 15., vasárnap (MTI) - Konzultációra hazahívták Japán pekingi nagykövetét, aki vélhetően a két ország között kiújult területi vita további kezelésével kapcsolatban kap instrukciókat - jelentette a kínai központi televízió vasárnap.

Trebitsch Péter, az MTI tudósítója jelenti:

Peking, 2012. július 15., vasárnap (MTI) - Konzultációra hazahívták Japán pekingi nagykövetét, aki vélhetően a két ország között kiújult területi vita további kezelésével kapcsolatban kap instrukciókat - jelentette a kínai központi televízió vasárnap.

Az intézkedésről Gemba Koicsiro japán külügyminiszter tájékoztatott vietnámi látogatása alkalmával. A politikus tagadta, hogy a lépéssel az ország tiltakozását szeretné kifejezni amiatt, hogy a közelmúltban kínai őrhajók közelítették meg a vitatott hovatartozású, de jelenleg

japán ellenőrzés alatt lévő Szenkaku-szigeteket, kínaiul Tiaojü (Diaoyu)-szigeteket.

"Nyomban visszaküldjük, amint befejezte munkáját (Tokióban)" - jelentette ki a japán kormányfő Niva Uicsiro nagykövet hazahívásával kapcsolatban.

A japán nagykövet júniusban a Financial Times című lapnak adott interjújában azt nyilatkozta, hogy véleménye szerint a terv, miszerint a magánkézben lévő szigeteket államosítanák, "rendkívül súlyos válsághoz vezetne" Kína és Japán között.

Japán sajtójelentések szerint Nivát akkor - megjegyzése miatt - hazájában főnökei keményen bírálták, az ellenzék pedig egyenesen elbocsátását követelte.

A japán külügyminiszter a napokban Phnompenben találkozott kínai kollégájával Jang Csie-csevel (Yang Jiechi), s határozott tiltakozásának adott hangot a legutóbbi fejlemények miatt. Jang azonban a hírek szerint visszautasította a tiltakozást, és megerősítette: a szóban forgó szigetek országa területének részét képezik.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!