Nagyvilág

2012.07.31. 18:45

Szíria - EU-biztos: humanitárius tragédia felé sodródik az ország

Brüsszel, 2012. július 31., kedd (MTI) - A volt Jugoszláviában tapasztalt borzalmakra emlékeztető humanitárius tragédia felé sodródik Szíria az Európai Bizottság válságkezelési felelőse, Krisztalina Georgieva szerint.

Brüsszel, 2012. július 31., kedd (MTI) - A volt Jugoszláviában tapasztalt borzalmakra emlékeztető humanitárius tragédia felé sodródik Szíria az Európai Bizottság válságkezelési felelőse, Krisztalina Georgieva szerint.Brüsszelben kedden kiadott közleményében a bolgár biztos emlékeztetett arra, hogy a nemzetközi előírások a belháborút vívó feleket is kötelezik a nem harcolók, különösképpen a nők és a gyermekek kímélésére.

Georgieva arra szólította fel az érintetteket, hogy háborújukba iktassanak be "humanitárius tűzszünetet", tegyék lehetővé a sebesültek kimenekítését, a humanitárius szervezetek és segélyek eljutását a rászorulókhoz.

Az uniós illetékes kiemelte az egészségügyi ellátás biztosításának fontosságát. Sürgette valamennyi felet, hogy legyenek tekintettel az egészségügyi jelképekre, mellőzzék az egészségügyi személyzet meghurcolását, ne használják más célra (például foglyok őrzésére vagy kihallgatására) a kórházakat, és semmilyen módon ne akadályozzák az orvosi ellátás biztosítását.

A közlemény emlékeztet arra, hogy Szíriában hat humanitárius önkéntes már életét vesztette, miközben segíteni kívánt honfitársainak.

"A humanitárius segélyezés nem megoldás a konfliktusra, de nem lehet annak túsza sem" - fogalmazott az EU-biztos. Egyúttal arra szólította fel a nemzetközi közösséget, azon belül elsősorban az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy fordítson kiemelt figyelmet a szíriai humanitárius válságra.

Érintett szervezetek közlése szerint az országban százmillió eurós nagyságrendű a humanitárius szükséglet. Csak Aleppóból néhány nap alatt mintegy 200 ezren kényszerültek elmenekülni, mert fedél és alapvető ellátás nélkül maradtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!