Nagyvilág

2012.08.21. 16:01

Román belpolitika - Antonescu szerint Basescu politikailag "törvénytelen" államfő

Bukarest, 2012. augusztus 21., kedd (MTI) - Tudomásul veszi Crin Antonescu, a román Szociál-liberális Szövetség (USL) társelnöke az alkotmánybíróság döntését, amely érvénytelenítette a Traian Basescu államfő leváltásáról szóló júliusi népszavazást, ugyanakkor igazságtalannak tartja azt, és Basescut politikai értelemben törvénytelen államfőnek tekinti.

Bukarest, 2012. augusztus 21., kedd (MTI) - Tudomásul veszi Crin Antonescu, a román Szociál-liberális Szövetség (USL) társelnöke az alkotmánybíróság döntését, amely érvénytelenítette a Traian Basescu államfő leváltásáról szóló júliusi népszavazást, ugyanakkor igazságtalannak tartja azt, és Basescut politikai értelemben törvénytelen államfőnek tekinti.Antonescu - aki másfél hónapon át töltötte be ideiglenesen az államfői posztot - kedden pártja bukaresti székházában tartott sajtóértekezletén kiemelte: azért tartja igazságtalannak a bírói testület kedden elfogadott határozatát, mert az figyelmen kívül hagyja a választók "valódi" többségét képező 8,5 millió ember véleményét.

Szerinte az alkotmánybíróságnak azért kellett volna érvényesnek nyilvánítania a népszavazást, mert legalább 2,5 millió állampolgárt nem kellett volna figyelembe venni az érvényességi küszöb megállapításakor. Hozzátette: Basescu törvényesen tér vissza az elnöki székbe, de számukra politikai értelemben "törvénytelen, ezért nem ismerik el". Basescu a legitimitásától megfosztva tér vissza ez elnöki hivatalba, hiszen 7,4 millió ember szavazott a népszavazáson a leváltása mellett, míg 2009-ben 5,2 millió állampolgár voksának köszönhetően lett államelnök - jelentette ki.

Antonescu elmondta: nem vonul vissza a politikai életből, annak ellenére, hogy a parlamentben megígérte, hogy visszavonul, ha Basescu a népszavazás után visszatérhet az elnöki hivatalba.

Kérdésre válaszolva nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy ismét felfüggesszék tisztségéből Basescut. Arra buzdította támogatóit, hogy tartsanak ki az USL mellett, és demokratikus eszközökkel folytassák a küzdelmet a Basescu-rendszer ellen "véleményük bátor kinyilvánításával".

Az alkotmánybíróság döntése után Bukarest központjában tüntetők az alkotmánybíróság döntését kifogásolták, és Basescu ellen tüntettek.

Vasile Blaga, az ellenzéki Demokrata Liberális Párt (PDL) elnöke szerint eljött az ideje annak, hogy valamennyi politikai párt az ország érdekeit szolgálja, és beszüntessék azt az ádáz belpolitikai háborút, amely hetek óta tart. Felajánlotta, hogy a PDL valamennyi politikai párttal hajlandó együttműködni a nemzeti érdek mentén.

Blaga szerint akár már csütörtökön megtarthatják a román parlament rendkívüli ülését, amelyen felolvassák az alkotmánybíróság döntését, és ezáltal a Basescu felfüggesztéséről július elején döntő törvényhozói testület tudomásul veszi azt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!