Nagyvilág

2012.08.17. 08:03

Szigetvita - Japán szabadon engedi a kínai aktivistákat

Trebitsch Péter, az MTI tudósítója jelenti: Peking, 2012. augusztus 17., péntek (MTI) - Szabadon engedi Japán azt a 14 kínai aktivistát, akit a Kelet-kínai tenger vitatott hovatartozású, de japán közigazgatás alatt álló szigeteinek egyikén fogtak el szerdán.

Trebitsch Péter, az MTI tudósítója jelenti:

Peking, 2012. augusztus 17., péntek (MTI) - Szabadon engedi Japán azt a 14 kínai aktivistát, akit a Kelet-kínai tenger vitatott hovatartozású, de japán közigazgatás alatt álló szigeteinek egyikén fogtak el szerdán.

A japán kabinet döntéséről, amelyet Fudzsimura Oszamu szóvivő jelentett be, a Hszinhua hírügynökség gyorshírben számolt be pénteken.

A 14 hongkongi, makaói és anyaországi kínai állampolgár még vasárnap indult halászhajójával a sziget jelképes elfoglalására, hogy a II. világháború végi Japán kapituláció 67. évfordulóján demonstrálja: a Tiaojü (Diaoyu - japánul Szenkaku) -szigetek kínai fennhatóság alá tartoznak.

Tettüket szerdán mintegy tucatnyi japán őrhajó igyekezett megakadályozni, ellenük még vízágyút is bevetettek, de hét embernek így is sikerült partot érnie. A szigeten elénekelték a kínai himnuszt, a kínai zászlót lengették és hazafias dalokat énekeltek. Akciójuk körülbelül fél órán át tartott, a japán parti őrség valamennyiüket őrizetbe vette, majd Okinava prefektúra Naha városába szállította.

A lépés miatt Peking azonnal tiltakozott, a külügyminisztériumba rendelték Japán nagykövetét, az ügyben két alkalommal is külügyminiszter-helyettesi kapcsolatfelvételre került sor a két ország között. Csütörtökön Kínában több, a japán külképviseletek előtt rendezett kisebb demonstrációról érkezett jelentés.

Sajtóbeszámolókból mindazonáltal sejteni lehetett, hogy a japán kormány nem kívánja az elfogottak letartóztatásával és bíróság elé állításával fokozni a két ország közötti feszültséget. A kínai központi televízió híradásában kínai diplomaták is azt jelezték előre, hogy az aktivisták és a velük lévő újságírók legkésőbb pénteken távozhatnak, illetve távozni kényszerülnek a szigetországból.

A China Daily című angol nyelvű napilap cikkében Csou Jung-seng (Zhou Yongsheng) szakértő úgy vélte, hogy Japán ezúttal rendkívül visszafogottan kezelte a helyzetet, s hozzátette Tokiónak nincs is joga "Kína területének szerves részén és vizein kínai állampolgárokat a saját törvényei szerint letartóztatni".

2010-ben egy kínai halászhajóval került összeütközésbe a japán parti őrség a szigetek térségében, majd a hajó kapitánya ellen eljárást indítottak, s több mint két héten át fogva tartották. Az ügy mindkét országban heves nacionalista megmozdulásokat váltott ki, a pekingi diplomácia rendkívül határozottan lépett fel, az országban több tiltakozó, japán-ellenes tömegmegmozdulásra is sor került.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!