Nagyvilág

2012.08.16. 08:31

Szigetvita - Újabb diplomáciai összecsapások Kína és Japán között

Trebitsch Péter, az MTI tudósítója jelenti: Peking, 2012. augusztus 16., csütörtök (MTI) - Hongkong kormányzója hivatalába kérette a japán diplomáciai képviselet helyi vezetőjét, míg Pekingben a japán nagykövetet rendelték a külügyminisztériumba tiltakozásul, amiért a japán parti őrség őrizetbe vette azokat a kínai aktivistákat, akik szerdán partra szálltak a vitatott hovatartozású, de japán közigazgatás alatt álló kelet-kínai tengeri szigetek egyikén.

Trebitsch Péter, az MTI tudósítója jelenti:

Peking, 2012. augusztus 16., csütörtök (MTI) - Hongkong kormányzója hivatalába kérette a japán diplomáciai képviselet helyi vezetőjét, míg Pekingben a japán nagykövetet rendelték a külügyminisztériumba tiltakozásul, amiért a japán parti őrség őrizetbe vette azokat a kínai aktivistákat, akik szerdán partra szálltak a vitatott hovatartozású, de japán közigazgatás alatt álló kelet-kínai tengeri szigetek egyikén.

A kínai állami Hszinhua hírügynökség csütörtökön arról is beszámolt, hogy a "Japán területére történt illegális belépés" címén őrizetbe vett öt kínai aktivistát megbilincselve vitték Okinava prefektúra székhelyére, Nahába. Az érintettek eddigi kihallgatásuk során visszautasították a gyanúsítást, mondván: "a Tiaojü- (Diaoyu) szigetek Kína területéhez tartoznak".

Sajtójelentések szerint 14-en érkeztek egy hongkongi halászhajóval a japánok által Szenkakunak nevezett szigetekhez szerdán, a Japán kapituláció 67. évfordulóján, hogy demonstrációjukkal kifejezzék a szigetek Kínához tartozását. Hajójukat csaknem tucatnyi japán őrhajó kísérte, s egy alkalommal két oldalról is ütköztek vele, miközben vízágyúval támadták.

Tokióban Kína nagykövetét rendelték a külügyminisztériumba, Pekingben pedig Fu Jing (Fu Ying) külügyminiszter-helyettes a japán nagykövetet. Fu egyúttal telefonon beszélt japán kollégájával is, s megerősítette Kína szuverenitását a szigetek és a hozzájuk kapcsolódó vízterületek felett.

Leung Csun-jing (Leung Chun-ying), Hongkong kormányzója hivatalába kérette a hongkongi japán főkonzult a 14 hongkongi, makaói és szárazföldi kínai tiltakozó elfogása miatt. Leung hangsúlyozta, hogy "a szigetek ősidők óta Kína területének részét képezik", és felszólította Tokiót, hogy engedje szabadon az aktivistákat, s "tartózkodjon a hongkongiak és más kínai állampolgárok életének, illetve vagyonának veszélyeztetésétől".

Noda Josihiko japán kormányfő ugyanakkor szigorú eljárást ígért a letartóztatottak ügyében.

2010-ben mindkét országban nacionalista hullámokat vert és nagy visszhangot váltott ki, amikor egy, a térségben halászó kínai hajóval ütközött az azt üldöző japán parti őrség hajója, majd a kínai kapitányt 18 napig fogva tartották.

Kínai részről utoljára 2004-ben sikerült aktivistáknak a szigeteken partra szállniuk, míg japán részről ez többször - az utóbbi időben is - előfordult. Tokió, épp a kérdés érzékeny volta miatt, engedélyhez köti a lakatlan szigetek felkeresését.

A Global Times című angol nyelvű kínai napilap csütörtöki kommentárjában arra figyelmezteti a kínai vezetést, hogy ne tegyen semmiféle engedményt az ügyben.

"A kínai közvélemény kíváncsi arra, hogy a Tiaojü-szigetek, Kína területének része, miért van japán megszállás alatt és a kínai Népi Felszabadító Hadsereg miért nem küld hadihajókat az aktivisták kíséretére" - teszi fel a kérdést a cikkíró, megjegyezve, hogy "egyesek" szerint mindez a kínai kormány gyengeségének jele.

Hozzáteszi, ugyanakkor világosan kell látni, hogy Kína nem tudja most visszaszerezni a szigeteket, mert az kiterjedt háborúhoz vezetne, ami ellentétes az ország érdekeivel.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!