Nagyvilág

2012.09.22. 09:36

Kevéssel idei mélypontja felett zárta a kamatdöntés előtti hetet a magyar CDS-árazás Londonban

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti: London, 2012. szeptember 21., péntek (MTI) - Valamivel idei eddigi mélypontja felett, de továbbra is a korábbi hónapokban mért szinteknél jóval alacsonyabban zárta a szeptemberi MNB-kamatdöntés előtti hetet pénteken a londoni piacon a magyar államadósság-törlesztési kockázat biztosítási tranzakcióinak árazása.

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:

London, 2012. szeptember 21., péntek (MTI) - Valamivel idei eddigi mélypontja felett, de továbbra is a korábbi hónapokban mért szinteknél jóval alacsonyabban zárta a szeptemberi MNB-kamatdöntés előtti hetet pénteken a londoni piacon a magyar államadósság-törlesztési kockázat biztosítási tranzakcióinak árazása.

Az S&P Capital IQ globális piaci adatszolgáltató és elemzőcsoporthoz tartozó londoni CMA piacfigyelő cég szakelemzői az MTI kérdésére péntek este elmondták, hogy a szuverén magyar törlesztésleállási kockázat elleni piaci biztosítási cseretranzakciók (credit default swaps, CDS) középárfolyama 375 bázispont környékén járt a londoni jegyzésben az irányadó ötéves államkötvény-lejáratra a 379,2 bázispontos előző esti záró után.

A magyar CDS-árazások egy héttel korábban érték el idei eddigi mélypontjukat, 365 bázisponton.

A péntek estére kialakult magyar CDS-árazások azt jelentik, hogy egységnyi, tízmillió euró névértékű ötéves magyar államkötvényre jelenleg 375 ezer euró körüli éves középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási kontraktusokat a londoni piacon.

A magyar CDS-tranzakciók középárfolyama az idén először május elején süllyedt 500 bázispont alá. Az azóta tartó, csaknem folyamatos csökkenés nyomán szeptember első hetében már a 400 bázispontos határ alatt járt, és azóta is e szint alatt jegyzik a magyar CDS-kontraktusokat Londonban.

Az idei év első kereskedési hetében még 750 bázispont feletti magyar CDS-árjegyzési rekordokat mértek Londonban, így az év eleji szintnek most éppen a fele az irányadó ötéves futamidejű magyar szuverén devizakötvény tízmillió eurónként számított törlesztésbiztosítási középárfolyama a londoni piacon.

A CDS-tranzakciók árazása jelzi, hogy a piac mennyire ítéli kockázatosnak azt az állami vagy vállalati adóst, amelynek kötelezettségeire az adott határidős törlesztésbiztosítási kontraktusok vonatkoznak.

Londoni felzárkózó piaci elemzők egyöntetű véleménye szerint a magyar CDS-árfolyamok jelentős csökkenése és a magyar befektetési eszközök más kockázati mérőszámainak javulása volt a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa által végrehajtott váratlan, negyed százalékpontos múlt havi kamatcsökkentés egyik fő tényezője. Az MNB augusztus 28-án az addigi 7,00 százalékról 6,75 százalékra csökkentette alapkamatát.

A monetáris tanács kedden tartja szeptemberi kamatdöntő ülését, és a londoni elemzői közösségben péntekre gyakorlatilag konszenzusos véleménnyé vált, hogy az MNB monetáris testülete jó eséllyel újabb negyed százalékpontos enyhítésre szánja el magát a jövő héten.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays felzárkózó piaci elemzői péntek esti előrejelzésükben közölték, hogy véleményük szerint a monetáris tanács négy külsős tagja az inflációs kockázatnál továbbra is aggasztóbbnak tartja a magyar gazdaság gyenge teljesítményét, emellett a magyar gazdaság kockázati profilja is javul.

Mindezek alapján a Barclays londoni közgazdászai keddre újabb 0,25 százalékpontos MNB-kamatcsökkentést jósolnak.

Ugyanilyen előrejelzést adtak az MTI előzetes pénteki felmérésébe bevont nagy citybeli házak közül a Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) felzárkózó piaci elemzői, a 4cast nevű vezető londoni gazdasági-pénzügyi elemzőcég közgazdászai, és Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének szakértői is.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!