Nagyvilág

2012.09.11. 10:24

Klónozható mammutsejteket találtak Jakutföldön

Klónozható mammutsejteket talált Szibériában egy nemzetközi expedíció – jelentette be az orosz Észak-keleti Szövetségi Egyetem mammut-múzeuma.

Klónozható mammutsejteket talált Szibériában egy nemzetközi expedíció – jelentette be az orosz Észak-keleti Szövetségi Egyetem mammut-múzeuma.Szemjon Grigorjev múzeumigazgató egy orosz, koreai, amerikai, kanadai, svéd és angol paleontológusokból álló Jana-2012 elnevezésű expedíció tagjaként végzett kutatásokat a jakutföldi Uszty-Janszk térségében. A kiváló állapotban lévő mammuttetemre 100 méteres mélységben bukkantak rá. A több mint 11 ezer éve elpusztult ősállat lágy- és zsírszöveteiből, csontvelőjéből és szőrméjéből állítása szerint ígéretes épségben megmaradt, élő sejteket is sikerült kipreparálniuk.

A kapott eredményeket rövidesen a tudományos sajtóban is közzéteszik, valamint a National Geographic csatorna már a jövő év elején műsorára tűzi az expedícióról készült dokumentumfilmet.

Legutóbb koreai tudósok jelentették be, hogy egy szintén Jakutföldön talált mammut szöveteinek felhasználásával szeretnék klónozni az ősormányost. A preparátumokból azonban nem tudtak élő sejteket kinyerni. A mostani lelet ennél sokkal biztatóbb eredményeket ígér – írja az ukrán TSZN híradóműsor hírportálja.

Palkó István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!