Nagyvilág

2012.09.22. 12:28

Továbbra sincs cseh-svéd megegyezés a Gripen vadászgépek bérlése ügyében

Prága, 2012. szeptember 22., szombat (MTI) - A cseh kormány nem elégedett Svédország feltételeivel a Gripen vadászgépek bérlésének meghosszabbítására - jelentette ki Alexandr Vondra cseh védelmi miniszter szombaton délelőtt az észak-morvaországi Ostravában.

Prága, 2012. szeptember 22., szombat (MTI) - A cseh kormány nem elégedett Svédország feltételeivel a Gripen vadászgépek bérlésének meghosszabbítására - jelentette ki Alexandr Vondra cseh védelmi miniszter szombaton délelőtt az észak-morvaországi Ostravában.

Vondra pénteken este Ostravában tárgyalt Karin Enström svéd védelmi miniszterrel, és a tárgyalás eredményeit szombati sajtóértekezletén ismertette. Csehország azt szeretné, hogy a svédek csökkentsék a Gripenek havi mintegy kétmilliárd koronás bérleti díját, amire Stockholm egyelőre nem hajlandó.

A miniszter szerint a cseh-svéd tárgyalások ebben az ügyben november végéig folytatódni fognak. Ha a feleknek nem sikerül megegyezniük, Prága új pályázatot tervez kiírni. Az eltérő álláspontok ellenére Vondra kifejezte reményét, hogy végül is sikerül tető alá hozni a megállapodást.

"Részletesen elmagyaráztam a miniszternek, hogy a cseh kormány számára miért nem kielégítő az új svéd ajánlat sem" - magyarázta Vondra. A tárgyalások első fordulójában idén tavasszal a feleknek nem sikerült közös nevezőre jutniuk.

Csehország 2004-ben vett bérbe Svédországtól tízéves időtartamra 14 darab Gripen vadászgépet. A tízéves bérleti díj összesen 19,6 milliárd korona (mintegy 210 milliárd forint). A mostani tárgyalások ennek a szerződésnek a meghosszabbításáról folynak.

Vondra megerősítette azt a prágai sajtóértesülést, miszerint ha a feleknek most sem sikerülne megegyezniük, a cseh kormány két-három évre egy átmeneti bérleti szerződést kötne, majd új pályázatot írna ki a vadászgépek beszerzésére. Az új pályázat feltételeinek vázlatát a cseh kormány november végéig szeretné elkészíteni.

A Právo című lap úgy értesült: ha Svédország ebbe az átmeneti időszakba sem menne bele, akkor a csehek megpróbálnának megegyezni a szlovákokkal, hogy szlovák gépek védjék egy ideig a cseh légteret. A téma Robert Fico legutóbbi prágai tárgyalásain állítólag már az asztalon volt.

Svédországon kívül Csehország, Magyarország, a Dél-afrikai Köztársaság és Thaiföld hadserege használ Jas-39 Gripen típusú vadászgépeket.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!