Nagyvilág

2012.11.01. 13:12

Brit pénzügyminiszter: a cél az EU-költségvetés csökkentése

London, 2012. november 1., csütörtök (MTI) - Nagy-Britannia megvétóz minden olyan megállapodást az Európai Unió következő hétéves költségvetéséről, amely nem megfelelő brit adófizetőknek - mondta csütörtöki nyilatkozatában a brit pénzügyminiszter, hozzátéve, hogy a brit kormány célja az uniós költségvetési kiadások csökkentése.

London, 2012. november 1., csütörtök (MTI) - Nagy-Britannia megvétóz minden olyan megállapodást az Európai Unió következő hétéves költségvetéséről, amely nem megfelelő brit adófizetőknek - mondta csütörtöki nyilatkozatában a brit pénzügyminiszter, hozzátéve, hogy a brit kormány célja az uniós költségvetési kiadások csökkentése.George Osborne a BBC rádiónak nyilatkozva kijelentette: ő és David Cameron miniszterelnök egyaránt az EU-költségvetés csökkentését akarja, és mindketten elkötelezetten törekszenek arra, hogy véget vessenek az uniós költekezés "felháborító növelésének".

Osborne nem jelentette ki egyértelműen, hogy az EU-költségvetésnek szentelt, november végén esedékes csúcson a brit kormány vétót emel az olyan javaslatok ellen, amelyek nem az uniós költségvetési kiadások reálértékben való csökkentését célozzák. Szavai szerint ugyanakkor a brit kormánynak oda kell figyelnie arra az akaratra, amelyet a brit parlament alsóházi képviselői előző este kifejezésre juttattak.

A pénzügyminiszter ezzel arra szerda esti szavazásra utalt, amellyel az uniós költségvetési kiadások csökkentésének elérésére szólította fel a brit kormányt a londoni parlament alsóházi képviselőinek többsége.

Az alsóházi szavazás eredménye egyöntetű elemzői vélemények szerint komoly bel- és külpolitikai horderejű vereség David Cameron miniszterelnök számára, mivel az általa vezetett konzervatív-liberális kormánykoalíció nem tudta biztosítani a törvényhozási többséget saját álláspontja számára a következő EU-költségvetéssel kapcsolatban.

A brit kormány hivatalosan meghirdetett célja az uniós költségvetési kiadások befagyasztása reálértéken a 2014-2020-as költségvetési időszakra. A konzervatív frakció lázadó képviselői azonban - akikhez ezúttal csatlakozott az ellenzéki Munkáspárt is - olyan módosítást terjesztettek elő, hogy a kormánynak az EU-kiadások reálértéken történő csökkentéséről kell tárgyalnia a november végi brüsszeli uniós csúcson.

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!