Nagyvilág

2012.12.03. 09:52

Moszkva felszólította Phenjant a rakétakilövés felülvizsgálatára

Moszkva, 2012. december 3., hétfő (MTI) - Moszkva nyomatékosan felszólította Phenjant, vizsgálja felül döntését a műholdat szállító rakéta kilövéséről - olvasható az orosz külügyminisztérium hétfői közleményében.

Moszkva, 2012. december 3., hétfő (MTI) - Moszkva nyomatékosan felszólította Phenjant, vizsgálja felül döntését a műholdat szállító rakéta kilövéséről - olvasható az orosz külügyminisztérium hétfői közleményében.A tárca honlapján elhelyezett nyilatkozat hangsúlyozza, hogy Oroszországban sajnálattal vették tudomásul Phenjan bejelentését a tervezett rakétakilövésről. Moszkva emlékeztetett arra, hogy többször felhívták az észak-koreai vezetés figyelmét arra, hogy tartsa be az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1874-es számú határozatát, amelyben a világszervezet megtiltotta, hogy Észak-Korea ballisztikus rakétát lőjön fel.

Az orosz külügyminisztérium közleménye hozzáteszi: "Nem kételkedünk abban, hogy a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságnak jogában áll a békés célú űrkutatás, annak megvalósítása azonban kizárólag a fent említett (ENSZ BT) határozat eltörlése esetén lehetséges".

Az orosz külügyminisztérium közölte: Moszkva kész további erőfeszítéseket tenni annak érdekében, hogy a hatoldalú tárgyalások keretében rendezzék a Koreai-félszigeti konfliktust. Ennek egyik eredménye lehetne, hogy megszüntetik a Phenjanra vonatkozó tiltást, és lehetővé teszik a ballisztikus rakétakísérleteket a sztálinista állam számára.

A KCNA észak-koreai hírügynökség szombaton jelentette be, hogy december 10. és 22. között a Ragyogó Csillag 3 műhold újabb típusát kívánják Föld körüli pályára állítani az Unha-3 nevű hordozórakétával.

Észak-Korea legutóbb áprilisban hajtott végre sikertelen műholdfellövést. A hordozórakéta rövid időn belül a Sárga-tengerbe zuhant. Phenjan 1998-ban és 2006 után harmadszor vallott kudarcot egy műhold Föld körüli pályára állításával.

Dél-Korea és Japán azonban úgy vélték, hogy a valódi cél minden esetben ballisztikus rakétakísérlet volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!