Nagyvilág

2013.01.16. 18:45

Mindkét cseh államfőjelölt híve a szorosabb európai integrációnak

Prága, 2013. január 16., szerda (MTI) - Mindkét cseh államfőjelölt híve a szorosabb európai integrációnak - derült ki abból a beszélgetésből, amelyet Milos Zeman volt miniszterelnök és Karel Schwarzenberg külügyminiszter szerdán folytatott a prágai közszolgálati rádióban.

Prága, 2013. január 16., szerda (MTI) - Mindkét cseh államfőjelölt híve a szorosabb európai integrációnak - derült ki abból a beszélgetésből, amelyet Milos Zeman volt miniszterelnök és Karel Schwarzenberg külügyminiszter szerdán folytatott a prágai közszolgálati rádióban.A cseh elnökválasztás hétvégi első fordulójában Zeman és Schwarzenberg kapta a legtöbb szavazatot, ők jutottak be a január 25-én és 26-án sorra kerülő második, döntő fordulóba.

Schwarzenberg a rádióban leszögezte, hogy támogatja egy szövetségi Európa létrehozását, az Európai Unió két-három generáció múlva szövetségi állammá válhat - jelentette ki Schwarzenberg, aki egyben a kormánykoalíciós jobbközép TOP 09 párt elnöke is. Schwarzenberget a második körben a legerősebb kormánypárt, a Polgári Demokratikus Párt is támogatásáról biztosította.

A politikus szerint az uniós tagországoknak idővel át kell majd adniuk bizonyos jogosultságokat Brüsszelnek, de nem szeretné, ha a külpolitika is ezek között lenne. Hangsúlyozta, hogy egyetért az európai bankunióval, de Csehország esetében ez csak akkor lesz valódi téma, ha bevezeti az eurót.

"A bankunióról valóban csak akkor lesz értelme beszélni, ha a Cseh Köztársaság már az euróövezet tagja lesz" - jelentette ki Zeman, akit elnökjelöltként élvezi az egész cseh baloldal támogatását. Úgy vélte, hogy az euró bevezetésére Csehországban a legközelebbi öt évben biztosan nem kerül sor.

Zeman ugyanakkor ellenzi, hogy Brüsszel minden területen előírja, hogy a tagállamok mennyit költsenek. Az oktatásügyet és a kultúrát például nemzeti kézben tartaná.

"A nemzeti jogköröket akkor kellene átadni az Európai Uniónak, ha ott hatékonyabban lehet őket érvényesíteni" - vélekedett a volt szociáldemokrata kormányfő. Szerinte hasznos és jó lenne, ha "Európa közös kül- és biztonságpolitikával rendelkezne".

Mindkét politikus azt mondta, hogy államfővé választása esetén a mainál szorosabb együttműködést tartana szükségesnek a köztársasági elnöki hivatal és a kormány között.

Egyetértés volt Zeman és Schwarzenberg között abban is, hogy a maiaknál nagyobb régiókra lenne szükség Csehországban, mert az elősegítené a jobb európai szintű együttműködést. "Úgy vélem, hogy Morvaország történelmi határait is tiszteletben kellene tartani" - jegyezte meg Schwarzenberg, akinek egyik nagymamája magyar arisztokrata volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!