Nagyvilág

2013.04.11. 09:51

Az amerikai szenátus megállapodott a fegyvervásárlók háttérellenőrzésének kiterjesztéséről

Washington, 2013. április 10., szerda (MTI) - Az amerikai szenátusban szerdán megszületett a kétpárti megállapodás arról, hogy kiterjesszék a fegyvervásárlók hátterének ellenőrzését.

Washington, 2013. április 10., szerda (MTI) - Az amerikai szenátusban szerdán megszületett a kétpárti megállapodás arról, hogy kiterjesszék a fegyvervásárlók hátterének ellenőrzését.

Az alku értelmében lőfegyvert csakis engedéllyel rendelkező kereskedők forgalmazhatnak, akiknek nyilvántartást kell vezetniük az eladásokról. A vásárlók bűnügyi hátterének ellenőrzését ki fogják terjeszteni azokra is, akik az interneten vagy fegyvervásárokon kívánnak fegyverhez jutni. (Jelenleg a vevők mintegy 40 százaléka tartozik ebbe a kategóriába).

A fegyverek kölcsönadását, és a családon belüli vagy barátok közötti adásvételét ugyanakkor továbbra sem kötik majd semmiféle vizsgálathoz. A megállapodás értelmében az államokat ösztönözni fogják arra, hogy az elmebetegeket ezentúl a korábbinál nagyobb hatékonysággal regisztrálják az országos háttérellenőrzési adatbázisba.

A fegyvertartás ügyének napirendre vételéről csütörtökön szavaz majd a szövetségi felsőház. A kérdés összesen két héten át szerepel majd a kongresszus napirendjén.

A háttérellenőrzésről megkötött egyezség létrejöttét a demokrata Joe Manchin és a republikánus Pat Toomey szenátor jelentette be. Mivel az amerikai fegyverlobbi legbefolyásosabb szervezete, a Nemzeti Lőfegyverszövetség (NRA) mindkét politikust az általa legjobbnak tartott A kategóriába sorolta be a honatyákat a szavazataik alapján minősítő rangsorolásában, elemzők szerint van rá remény, hogy a fegyvertartásról megtartandó vita napirendre vétele és a háttérellenőrzések szigorítása meg fogja kapni a szükséges támogatást.

A félautomata fegyverek forgalmazási tilalmának visszaállítására és a lőszertárak kapacitásának csökkentésére vonatkozó szövetségi törvény elfogadására ugyanakkor még a demokrata többségű szenátusban is kevés esély mutatkozik. A fegyvertartás szigorításának ügye a szenátus után a republikánusok ellenőrizte képviselőház elé kerül majd.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!