Nagyvilág

2013.05.07. 18:01

Az egykori gengszterek társadalomba való visszailleszkedését támogatja a japán rendőrség

Tokió, 2013. május 7., kedd (MTI) - Cégeknek nyújtott támogatásokkal tervezi elősegíteni a japán szervezett bűnözői csoportok, a jakuza egykori tagjainak társadalomba való visszailleszkedését a japán rendőrség - írta kedden az Aszahi Simbun japán napilap.

Tokió, 2013. május 7., kedd (MTI) - Cégeknek nyújtott támogatásokkal tervezi elősegíteni a japán szervezett bűnözői csoportok, a jakuza egykori tagjainak társadalomba való visszailleszkedését a japán rendőrség - írta kedden az Aszahi Simbun japán napilap.

A japán országos rendőr-főkapitányság egy kormányzati programon keresztül fog ösztönzést nyújtani vállalkozások számára, hogy azok alkalmazzák a korábban az alvilágban tevékenykedő, de jó útra tért embereket. A program során az egykori jakuza-tagok foglalkoztatásának támogatása mellett az általuk okozott esetleges károk megtérítését is átvállalják a hatóságok - írta az Aszahi.

Rendőrségi statisztikák szerint 1994 óta évente 400-800 bűnöző hagyja ott a jakuzát, ugyanakkor az egykori bűnözőket foglalkoztató cégek száma ezen időszak alatt a felére csökkent, és az elmúlt évben mindössze öt korábbi gengszter jutott munkához segélyszervezeteknek köszönhetően.

A hatóságok azt is közölték, hogy a 2009 és 2011 között börtönből szabadult 1200 jakuza-tag hatoda visszatért a szervezett bűnözésbe, miután nem talált polgári állást.

A rendőrség a tavalyi évben összesen 213 szervezett bűnözői csoportot oszlatott fel, azonban az eddigi rehabilitációs programok sikertelensége miatt a gengszterek több mint fele azóta más bűnszervezetekhez csatlakozott.

Ugyanakkor a visszaesés megakadályozását nehezíti a rehabilitációs programokkal szembeni ellenszenv. A lakosság ugyanis elítéli a korábbi bűnözők támogatását - közölték rendőrségi források a lappal.

Japánban a jakuza gyakorlatilag törvényileg szabályozott keretek között működik: a kormány hivatalosan 22 "erőszakszervezetet" tart számon, amelyek nagy része hivatalos, bejelentett irodákkal is rendelkezik.

A bűnszervezetek erősen érintettek az építőiparban és az ingatlanpiacon, egyes sajtóhírek szerint a fukusimai sugármentesítésben és a 2011-es földrengés és cunami utáni újjáépítésben is tevékeny szerepet vállal a jakuza. Emellett a hagyományos alvilági ügyletekkel - zsarolással, "védelmi pénz" szedésével, emberkereskedelemmel, szerencsejátékkal és prostitúcióval - is foglalkoznak.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!