Nagyvilág

2013.05.06. 13:38

Két kínai nagyváros is tiltakozik vegyipari gyárak felépítése ellen

Sanghaj, 2013. május 6., hétfő (MTI) - Két kínai város, Kunming és Csengtu is ellenzi a helyi vezetés azon terveit, hogy a közelben vegyipari üzemek épüljenek. A lakosság tiltakozása tovább növeli Kínában az elmúlt hónapok környezeti aggályok kiváltotta megmozdulásainak számát.

Sanghaj, 2013. május 6., hétfő (MTI) - Két kínai város, Kunming és Csengtu is ellenzi a helyi vezetés azon terveit, hogy a közelben vegyipari üzemek épüljenek. A lakosság tiltakozása tovább növeli Kínában az elmúlt hónapok környezeti aggályok kiváltotta megmozdulásainak számát.

A délnyugat-kínai Kunming városának központjában a becslések szerint több ezren vonultak az utcákra a hét végén, hogy a közeli Anning városkában megépíteni tervezett olajfinomító és vegyi üzem felépítése ellen tiltakozzanak. A békés felvonulás tényét az állami Hszinhua hírügynökség is megerősítette, arról rövid időn belül képek százai jelentek meg a kínai mikroblogokon.

A helyiek attól tartanak, hogy a CNPC állami olajóriás érdekeltségébe tartozó létesítmény megépítésével mérgező vegyi anyagok terhelnék a környezetet.

A tervezett anningi gyárból az uralkodó szélirány Kunming felé vinné a légszennyezést, és az üzem növelné a vízszennyezés lehetőségét is Jünnan tartomány fővárosában. A CNPC szerint a gyár biztonságos, a lakosok azonban a tüntetéssel a tervek egy független fél általi felülvizsgálatát akarják elérni, s ezért - mint hangoztatják - további megmozdulásra is hajlandók.

A kunmingihoz hasonló megmozdulást terveztek a hét végén a szomszédos Szecsuán tartomány fővárosában, Csengtuban is. Erre ugyanakkor nem került sor, a sina.com hírportál értesülése szerint a hatóságok lobbijának és ellenlépéseinek következtében.

A csengtui lakosok a CNPC egy másik tervezett gyárának felépítése miatt aggódnak, a kunmingiakéhoz hasonlóan elsősorban annak környezeti terhelésével szemben szkeptikusak.

Míg korábban a környezeti kérdések nem jelentették szerves részét a társadalmi párbeszédnek Kínában, csak az elmúlt pár hónapban országszerte legalább fél tucat nagyszabású tüntetésre került sor. Ez arra a trendre is rámutat, hogy a mindent háttérbe szorító gazdasági növekedés kora lejárt, a környezet végletekig való kihasználását egyre kevésbé tolerálják az emberek.

A környezeti aggályok kiváltotta tüntetések száma 1996 és 2011 között évente átlagosan mintegy 29 százalékkal nőtt, 2010 és 2011 között 120 százalékos volt az emelkedés - mondta Jang Csao-fej, a környezettudományok kínai társaságának elnökhelyettese nemrég Sanghajban. A XI. ötéves terv ideje alatt (2006-2010) a hivatalos szervek több mint 300 ezer panaszt kaptak, maga a környezetvédelmi minisztérium pedig az elmúlt hét évben több mint 920 esetet kezelt, s ezekből több mint 70 demonstrációt vagy tiltakozást súlyosnak minősítettek.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!