Nagyvilág

2013.05.01. 17:22

Kormányellenes szakszervezeti tüntetést tartottak a munka ünnepén Zágrábban

Zágráb, 2013. május 1., szerda (MTI) - A takarékosságot célzó kormányzati politika ellen szervezett tömegdemonstrációval emlékeztek meg horvát szakszervezetek a munka ünnepéről szerdán Zágrábban.

Zágráb, 2013. május 1., szerda (MTI) - A takarékosságot célzó kormányzati politika ellen szervezett tömegdemonstrációval emlékeztek meg horvát szakszervezetek a munka ünnepéről szerdán Zágrábban.

A "Váltsatok irányt!" jelszó alatt tartott demonstrációt öt szakszervezeti tömörülés szervezte a szociáldemokrata Zoran Milanovic vezette balközép koalíciós kormány takarékoskodó gazdaságpolitikáját ellenezve. A tiltakozók a többi között munkahelyteremtést, jóléti államot, a bankok és a pénzügyi szektor megadóztatását, a béreket nem fizető cégek szankcionálását követelték.

Becslések szerint a zágrábi Jellasics téren mintegy 15-20 ezren demonstráltak, sokan közülük különbuszokkal érkeztek vidékről a fővárosba. A tiltakozók délelőtt a Francia Köztársaság terén gyülekeztek, majd onnan sípokkal, kereplőkkel, csörgőkkel felszerelkezve vonultak a főváros központi terére, ahol szakszervezeti vezetők mondtak beszédeket.

A felszólalók irányváltást követeltek a balközép kormányzattól, ellenkező esetben hatalomváltást, előre hozott választásokat helyeztek kilátásba Horvátország július elsején esedékes európai uniós csatlakozása után.

A hónapokkal ezelőtt bejelentett szakszervezeti megmozdulást ellenzéki pártok - a baloldali dolgozók pártja (Hrvatski laburisti - stranka rada) és a 2011 decemberéig kormányzó jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) -, valamint a katolikus egyház, továbbá civil szervezetek is nyíltan támogatták.

A békés tüntetés után a tiltakozók egy része átvonult a zágrábi Maksimir parkba, a főváros rendezésében tartott hagyományos majálisra.

A munka nemzetközi ünnepéről országszerte megemlékeztek Horvátországban. Helyi sajtóbeszámolók szerint a közelgő helyhatósági választások miatt idén a szokásosnál is több politikus jelent meg az ünneplőknek ingyen babgulyást és szórakoztató műsorokat kínáló rendezvényeken.

- MTI -  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!