Nagyvilág

2013.05.15. 08:16

Moszkva kiutasított egy amerikai diplomatát

Moszkva, 2013. május 14., kedd (MTI) - Moszkva nemkívánatos személynek minősített és kiutasított kedden egy amerikai diplomatát, akit azzal vádolnak, hogy kísérletet tett az orosz titkosszolgálat egyik munkatársának beszervezésére.

Moszkva, 2013. május 14., kedd (MTI) - Moszkva nemkívánatos személynek minősített és kiutasított kedden egy amerikai diplomatát, akit azzal vádolnak, hogy kísérletet tett az orosz titkosszolgálat egyik munkatársának beszervezésére.

Ryan C. Fogle-t, az amerikai diplomáciai misszió politikai részlegének harmadtitkárát utasították ki Oroszországból, aki Moszkva szerint az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA tisztje.

Orosz források szerint a férfinél, akire keddre virradóra csapott le az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB), beszervezési kísérletre utaló speciális műszaki eszközöket, nagy összegű készpénzt és dokumentumot találtak.

Fogle kiutasításáról a moszkvai külügyminisztérium közleményt adott ki, amelyben nehezményezi, hogy "miközben országaink elnökei megerősítették készségüket a kétoldalú kapcsolatok bővítésére, beleértve a titkosszolgálatok együttműködését is a nemzetközi terrorizmussal kapcsolatban, az ilyen hidegháborús szellemű provokációk egyáltalán nem járulnak hozzá a kölcsönös bizalom erősítéséhez".

Fogle elfogásáról és a kihallgatásáról több fényképet és videofelvételt is közzétettek az orosz sajtóban és a youtube közösségi videomegosztón.

Orosz közlések szerint a diplomata az észak-kaukázusi terrorizmus elleni küzdelemmel foglalkozó egyik FSZB-munkatársat akarta beszervezni. Az orosz titkosszolgálat embere elutasította a megkeresést, majd pedig értesítette feletteseit.

A feltételezett CIA-ügynököt Moszkva délnyugati részén fogták el. A Russia Today angol nyelvű orosz tévé honlapján bemutatott fényképeken az elkobzott tárgyak között Fogle követségi belépője és diplomatakártyája is szerepel.

A fotón szereplő levél szerint 100 ezer dollárt akartak fizetni az FSZB munkatársának szakmai tapasztalataiért, de a honorárium több is lehetett volna, ha az illető kész lett volna úgymond speciális kérdésekre válaszolni. A hosszú távú együttműködésért akár egymillió dollárt is hajlandóak lettek volna megadni.

htpp://lenta.ru/news/2013/05/14/video

http://lenta.ru/news/2013/05/14/agent/

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!